21 sept. 2022 | 10:21

FOTO Telescopul James Webb dezvăluie primele imagini ale lui Marte: Planeta Roșie, cum n-ai mai văzut-o până acum

ACTUALITATE
FOTO Telescopul James Webb dezvăluie primele imagini ale lui Marte: Planeta Roșie, cum n-ai mai văzut-o până acum

Rezultatele celei mai recente ședințe foto JWST sunt disponibile. Astronomii tocmai au dezvăluit primele imagini ale lui Marte realizate de JWST, prezentând cel mai apropiat vecin planetar al nostru dintr-o perspectivă nemaivăzută până acum.

Imaginile proaspăt lansate au fost făcute de JWST pe 5 septembrie 2022, surprinzând o regiune din emisfera estică a Planetei Roșii. Aceasta include o privire asupra bazinului Hellas, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar, care are o adâncime de aproximativ 7.152 de metri.

Imaginea a fost surprinsă de camera în infraroșu apropiat (NIRCam) a telescopului spațial la două lungimi de undă diferite. Imaginea din stânga arată, pur și simplu, o hartă de referință a suprafeței creată de la NASA și datele Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA). Constă în mare parte din lumina soarelui reflectată, de aceea pare foarte asemănătoare cu imaginile cu lumină vizibilă.

Fotografii inedite ale lui Marte

În dreapta, vedem două imagini în infraroșu apropiat realizate de JWST. Aproape de infraroșu este o lungime de undă situată chiar în afara intervalului a ceea ce oamenii pot vedea. Infraroșul poate călători mai ușor prin praf și gaz decât lumina vizibilă, ceea ce înseamnă că JWST poate vedea mai departe în cosmos decât orice alt telescop. Atingând această lungime de undă, oamenii de știință sunt capabili să studieze tot felul de fenomene de pe suprafața marțiană, inclusiv furtunile de praf, modelele meteorologice și schimbările sezoniere.

Intensitatea luminii este legată de temperatura suprafeței și a atmosferei, luminozitatea scăzând spre regiunile polare deoarece acestea primesc mai puțină lumină solară.

De asemenea, este posibil ca această imagine în infraroșu apropiat să fie folosită pentru a afla despre compoziția atmosferei lui Marte, deoarece nivelurile de dioxid de carbon pot influența modul în care căldura este prinsă și absorbită. Este posibil ca influențele atmosferice să fie motivul pentru care puteți vedea un petic de întuneric deasupra abisului adânc al bazinului Hellas.

„Acesta nu este, de fapt, un efect termic la Hellas”, a declarat Geronimo Villanueva, investigatorul principal al Centrului de Zbor Spațial Goddard al NASA, într-un comunicat.

„Bazinul Hellas are o altitudine mai mică și, prin urmare, se confruntă cu o presiune mai mare a aerului. Această presiune mai mare duce la o suprimare a emisiei termice la acest interval de lungimi de undă particular [4,1-4,4 microni] datorită unui efect numit lărgire a presiunii. Va fi foarte interesant să distingem aceste efecte concurente în aceste date”.