09 dec. 2022 | 12:37

FOTO Descoperire fascinantă: cum arătau, de fapt, portretele mumiilor egiptenilor

ACTUALITATE
FOTO Descoperire fascinantă: cum arătau, de fapt, portretele mumiilor egiptenilor

Portrete antice ale mumiilor egiptene au fost găsite pentru prima dat. Acestea sunt primele portrete cu mumii Fayoum descoperite încă dinainte de excavarea mormântului lui Tutankhamon.

Pentru prima dată în peste un secol, arheologii au descoperit mumii antice îngropate alături de portrete pictate, oferind o privire fără precedent în viața egiptenilor antici. Portretele au fost găsite la situl arheologic Gerza din orașul antic Fayum, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Cairo, conform unui anunț recent al Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

Săpăturile de pe sit s-au concentrat recent asupra unei clădiri funerare uriașe din epoca ptolemaică și romană, care datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr., care a fost descoperită pentru prima dată în 2016.

În cadrul acestei structuri, au dezgropat o serie de rămășițe umane care au fost depuse într-o diversitate de stiluri, de la mumificare de înaltă calitate la o simplă înmormântare. Echipa consideră că tipul de înmormântare reflectă probabil bogăția și statutul social al individului. Alături de cadavre, echipa a săpat și a ajuns la o statuie rară de teracotă a zeiței Isis-Afrodita, într-unul dintre sicriele de lemn și inscripțiile în papirus scrise în grafie demotică și greacă, care explică viața celor îngropați la fața locului.

Portrete ale mumiilor, descoperite recent

Principalele descoperiri sunt câteva portrete Fayoum, picturi pe o placă de lemn care înfățișează persoana decedată. Ele sunt de obicei asociate cu un statut social ridicat, care se găsesc în general deasupra mumiilor castelor sociale superioare, cum ar fi liderii militari, funcționarii publici și personalitățile religioase.

Portretul recent descoperit arată în mod clar coafura distinctă a individului, precum și inelele, brățara și colierul acestuia. Sursa: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților

Portretele Fayoum se găsesc cu greu alături de mumii egiptene antice. Ministerul Turismului și Antichităților explică faptul că unele dintre ultimele portrete de mumie ca acestea au fost descoperite de arheologul britanic Flinders Petrie, cu peste 115 ani în urmă, cu ani înainte ca egiptologii să fi excavat chiar mormântul lui Tutankhamon.

Datorită căldurii uscate a Egiptului și mormintelor bine sigilate, multe dintre aceste portrete rămân într-o stare remarcabil de bună și încă radiază cu culori vibrante. Istoricii sunt deosebit de pasionați de aceste relicve, deoarece oferă o perspectivă unică asupra coafurilor, hainelor și bijuteriilor vremii. Portretul recent descoperit, de exemplu, arată în mod clar coafura distinctivă a individului, precum și inelele, brățările și colierele acestuia.

Una dintre mumiile descoperite la situl arheologic. Sursa: Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților.

Având în vedere stilul lor naturalist, este greu de crezut că aceste picturi provin de la egiptenii antici. Stilul lor este puternic influențat de tradițiile artistice ale greco-romanilor care au controlat Egiptul din 30 î.Hr. până în 641 e.n. Se spune că portrete extrem de asemănătoare pot fi găsite în siturile arheologice antice din Italia, precum Pompeii.