14 nov. 2022 | 17:13

Adevăratul motiv pentru care egiptenii mumificau cadavre: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Adevăratul motiv pentru care egiptenii mumificau cadavre: ce au descoperit cercetătorii

Egiptologii coloniali au presupus că procesul de mumificare a fost de a conserva corpul după moarte. Dar noi dovezi afirmă că era, de fapt, pentru a îndrepta corpul către divinitate.

Mumiile egiptene, de multă vreme un obiect al fascinației moderne, par să ne lege de trecutul antic, prin păstrarea formei umane distincte. Dar nu acesta a fost adevăratul motiv al procesului complicat, argumentează o nouă expoziție britanică majoră. Tehnica era, în schimb, o modalitate de a transforma conducătorii morți într-o formă pe care zeii ar accepta-o. Așadar, departe de a asigura supraviețuirea trăsăturilor individuale, mumificarea a urmărit să-l facă pe ocupantul unui mormânt să se potrivească cu o formulă divină.

„Ideea pe care am moștenit-o de la victorieni, că totul a fost făcut pentru a păstra un cadavru așa cum a fost în viață, nu este corectă”, a spus Campbell Price, un egiptolog de frunte a cărui carte va însoți expoziția.

„Este defectuos și acum credem că a fost menit să-i îndrepte către divinitate”.

Procesul de mumificare reprezintă altceva

Price și o echipă de curatori vor invita publicul să examineze ei înșiși dovezile în noul an, când Mumiile de Aur ale Egiptului vor veni la Muzeul Manchester recent renovat, care se redeschide pe 18 februarie. Expoziția, care va prezenta opt mumii și alte peste o sută de obiecte antice, a făcut deja un turneu internațional și va fi proaspăt montată pentru Manchester, pentru a sublinia interpretarea lui Price a procesului antic de purificare, ungere și împachetare.

„Trebuie să ne imaginăm o perioadă în care nu numai că nu era în mod evident nicio imagine fotografică, ci și foarte puține oglinzi, așa că oamenii nu știau cum arată. Întreaga problemă a trăsăturilor individuale ale feței nu a fost atât de importantă”, a spus Price.

„În consecință, ideile din spatele portretelor antice au fost foarte diferite”.

Price este un membru activ al Societății de Explorare a Egiptului, care, deși a fost fondată în 1882, contestă acum vechea abordare colonială. Mai multe interpretări academice de actualitate provin parțial, a spus Price, din lucrarea Christinei Riggs, a cărei carte Treasured: How Tutankhamon Shaped a Century a fost publicată în luna aceasta, pentru a coincide cu centenarul descoperirii mormântului celui mai cunoscut faraon dintre toți.