Fostul șef al CNAS, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Lucian Duță s-a predat

Fostul șef al CNAS, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare. Lucian Duță s-a predat

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Lucian Duță, a fost condamnat, definitiv, luni, de Curtea de Apel București. Acesta a primit șase ani de închisoare cu executare pentru primirea unei mite de șase milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software.

Lucian Duță, condamnat definitiv

Update 25 iulie, ora 15.12. Potrivit România TV, medicul Lucian Duță, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-a predat după condamnare. În urmă cu puțin timp, acesta s-a prezentat la Secția 2 de Poliție din Capitală și urmează să fie dus la Penitenciarul Rahova.

Știrea inițială: Medicul Lucian Duţă a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti la șase ani de închisoare cu executare. CAB a menţinut pedeapsa aplicată fostului șef CNAS de Tribunalul Bucureşti (noiembrie 2020). Totodată, judecătorii români au confirmat decizia Tribunalului privind confiscarea sumei de 6.300.000 euro de la condamnt.

Lucian Duță, fost director al Casei de Sănătate, a rămas cu sentința de șase ani de închisoare, în urma unei hotărâri definitive a Curții de Apel București. Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, Lucian Duță a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în calitate de șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Acuzații DNA pentru fostul șef al CNAS

În decembrie 2018, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Lucian Duță pentru luare de mită în formă continuată. Fostul președinte al CNAS este acuzat că ar fi primit o spagă de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit DNA.

Mită uriașă primită în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Medicul s-ar fi ales cu 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Numerarul l-ar fi primit personal într-un garaj alăturat biroului de la Casa Națională de Sănătate, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor, sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în ancheta Direcției Anticorupție.

Fostul PDL-ist ar fi primit banii, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România, şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România. Mita de 10% cerută de Duță viza, printre altele, implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.