31 mart. 2022 | 17:23

Fostul ministru Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

ULTIMA ORĂ
Fostul ministru Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Fostul ministru, Mihnea Costoiu, a fost condamnat joi de instanța supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dosarul Baza Cutezătorii, în care a fost acuzat că ar fi prejudiciat Ministerul Educației cu peste 10 milioane de euro, printr-un act încheiat cu Fundația „Dinu Pescariu“ în 2009. Decizia nu este definitivă, astfel că rectorul Politehnicii din București poate face apel. Mai multe detalii, în continuare.

Fostul ministru Mihnea Costoiu, condamnat la 3 ani de închisoare

Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti și unul dintre cele mai influente personaje din învățământul universitar, a fost condamnat joi de instanța supremă la trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru abuz în serviciu în dosarul bazei Cutezătorii.

Acesta va trebui să presteze, pentru o perioadă de 60 de zile, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la una dintre următoarele instituţii: Administraţia Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor, afară de cazul în care, din motive de sănătate, nu poate presta această muncă.

Instanța a decis, de asemenea, confiscarea sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei) de la Mihnea Costoiu, menținând măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale acestuia. După cum spuneam însă și mai sus, decizia nu este definitivă.

Citește și: USR cere demisia ministrului Culturii, în urma scandalului de la TNB

Ce acuzații i-au fost aduse politicianului

Costoiu a fost acuzat că ar fi prejudiciat MEC cu peste 10 milioane de euro printr-un act încheiat cu Fundația „Dinu Pescariu“ în anul 2009. Reamintim că fostul ministru a fost un protejat al Ecaterinei Andronescu.

În luna martie a anului 2018, acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu.

  • „În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia «Dinu Pescariu» un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS).
  • Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului“, spunea DNA.

Minuta ședinței:

808/1/2018 – În baza art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin.(1) din Codul penal, cu aplicarea art.5 din Codul penal, prin înlăturarea dispozițiilor art.309 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (…), la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În baza art. 67 din Codul penal raportat la art.297 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) și b) din Codul penal, pe o durată de 3 ani, în condiţiile prevăzute de art. 68 din Codul penal.
În baza art. 65 din Codul penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) ?i b) din Codul penal. În temeiul dispozițiilor art. 91 alin. (1) din Codul penal, suspendă executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condițiile prevăzute de art.92 alin. (1) din Codul penal.
În baza art. 93 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. (3) din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Domeniului Public București – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Conform art. 91 alin. (4) din Codul penal, atrage atenția inculpatului asupra consecințelor săvârșirii unei noi infracțiuni, ale nerespectării măsurilor de supraveghere și a obligațiilor dispuse pe durata termenului de supraveghere. Pune în vedere inculpatului prevederile art. 96 din Codul penal referitoare la revocarea suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În baza art.112 lit.e) din Codul penal, confiscă de la inculpat suma de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală. Menține măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr.458/P/2017 din data de 20.03.2018, astfel cum a fost modificată prin încheierea nr.309 din 17 mai 2018 a Judecătorului de Cameră preliminară de la Înalta Curte (dosar nr.802/1/2018), până la concurenţa sumei de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), asupra următoarelor bunuri, proprietatea inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin: – cotă parte de 1 din imobilul situat …, constând în teren intravilan în suprafață de 1.900 mp din acte și de 1.732 mp – măsurată, imobil înscris în Cartea Funciară nr. … a loc. … – O.C.P.I. … – B.C.P.I. …; – cotă parte de 1 din imobilul situat în …., constând în teren intravilan în suprafață de 5.100 mp din acte și de 5.307 mp – măsurată, imobil înscris în Cartea Funciară nr. … a loc. … – O.C.P.I. … – B.C.P.I. ..
În baza art.274 alin.(1) din Codul de procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 145.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi ai inculpatului, în sumă de 300 lei, rămâne în sarcina statului.
Cu drept de apel, pentru procuror și părți, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 31 martie 2022.