Apple este cercetat pentru „abuz in serviciu”

Apple este cercetat pentru

Apple este anchetat de Comisia Europeana, dupa ce au fost „dezvaluite” detalii anticoncurentiale in contractele semnate cu operatorii de telefonie mobila din Europa.

Apple

Companiile au trebuit sa completeze formulare de 9 pagini, in care sunt intrebate de Comunitatea Europeana despre politica Apple in contractele semnate, care sunt conditiile impuse, etc. De exemplu, CE se intereseaza daca nu cumva Apple le-a impus restrictii tehnice pentru iPhone 5, care sa nu poata fi folosite in retelele 4G, sau daca o clauza a contractelor semnate impunea un numar minim de comenzi. Investigatia CE a inceput dupa ce mai multi operatori de telefonie mobila au depus plangeri. Operatorii trebuie sa trimita raspunsurile catre comisie pana la jumatatea lunii iunie.

Ancheta CE nu este inca, oficiala, nefiind inca dovezi legate de antitrust. Aceasta ancheta intervine dupa ce la inceputul acestui an, companii europene au prezentat detalii despre contractele lor cu Apple, plangandu-se de politicile abuzive ale americanilor. Compania a afirmat ca toate contractele semnate in Uniunea Europeana respecta legile. Totusi, cei de la Financial Times au spus ca sunt indicii care arata ca anumite functii ale terminalelor Apple sunt dezactivate in unele tari din UE, iar daca este adevarat, este incalcata legea antimonopol.

Cei de la Apple sunt supusi unei presiuni in crestere din partea autoritatilor, mai ales ca, saptamana trecuta, senatorii americani l-au chemat la o audiere pe Tim Cook, directorul general, unde l-au intrebat despre paradisele fiscale, unde companiile se bucura de taxe reduse. Si, pentru ca nu este indeajuns presiunea venita din partea autoritatilor de stat, Apple se confrunta si cu o competitie tot mai puternica pe piata europeana, unde segmentul smartphone s-a deschis, iar iPhone are ”dusmani” puternici, mai ales cei de la Samsung.

Etichete: