13 mart. 2022 | 11:34

Atacurile rușilor s-au mutat la granița cu Polonia. O bază militară pentru exerciții NATO, bombardată

ULTIMA ORĂ
Atacurile rușilor s-au mutat la granița cu Polonia. O bază militară pentru exerciții NATO, bombardată

Un nou atac a fost raportat în Ucraina, de această dată la granița de vest a statului, în apropiere de Polonia. Opt rachete au lovit o bază militară, folosită drept centru de antrenament pentru trupele armatei ucrainene, dar și pentru cele ale NATO. Bombardamentul, care a avut loc duminică dimineață, a fost soldat inclusiv cu victime, spun oficialii din teritoriu.

Atacuri rusești la o bază militară de la granița cu Polonia

După ce forțele armatei ruse s-au concentrat în cele 18 zile de la debutul războiului pe orașele principale din zonele de sud și est ale Ucrainei, acum atacurile s-au mutat la vest, într-o zonă din apropierea orașului Lvov. Conform anunțului făcut de Administrația Militară Regională din Lvov, pe Telegram, 30 de rachete au fost lansate către Centrul Ucrainei pentru Menținerea Păcii și Securității Internaționale. Acesta este situat în Yavoriv, ​​nu departe de granița cu Polonia și la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Lvov.

Maksym Kozytskyy, guvernatorul regional din Lvov, a declarat că nouă persoane au murit în urma bombardamentului și 57 au fost rănite după atacurile aeriene ale rușilor. Un martor a declarat agenției de presă Reuters că a văzut 19 ambulanțe, având sirenele pornite, venind din direcția bazei militare. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a descris atacul drept un „atac terorist împotriva păcii și securității în apropierea graniței UE-NATO”, potrivit BBC.

Importanța bazei militare de la Yavoriv

Unitatea militară era folosită de către instructori militari străini, care lucrau la baza de antrenament Yavoriv de lângă granița poloneză. Aceasta reprezintă cea mai astfel de unitate din zona de vest a Ucrainei și este utilizată în mod normal pentru exerciții comune cu NATO, ca urmare a programului de parteneriat pentru pace Ucraina-NATO.

Atacul aerian are loc la o zi după ce Rusia a avertizat că transporturile de arme occidentale ar putea deveni „ținte legitime” pentru atacuri. În plus, lovitura asupra centrului de antrenament ar putea fi considerat un mesaj din partea rușilor către NATO. SUA și alte țări ale Alianței Nord-Atlantice au efectuat anterior exerciții de antrenament cu armata ucraineană la centrul numit Rapid Trident 21, potrivit site-ului web al Armatei SUA.

Potrivit declarațiilor unui general ucrainean, citat de site-ul armatei americane, exercițiile Rapid Trident 21 desfășurate la centrul Yavoriv au fost „nu doar o altă etapă de îmbunătățire a competențelor militare, ci și un pas important către integrarea europeană a Ucrainei”. Pe de altă parte, Ministrul Apărării din Ucraina a spus într-o postare pe Twitter că la centrul de formare lucrează și „instructori străini”, dar nu este clar dacă aceștia se aflau la fața locului atunci când a avut loc atacul.