Fondatorul Wikileaks, gata de extrădare. De ce va fi Julian Assange judecat în SUA

Fondatorul Wikileaks, gata de extrădare. De ce va fi Julian Assange judecat în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, e gata de extrădare. A fost aprobată SUA de către ministrul de interne al Marii Britanii, Priti Patel.

Conform BBC, Julian Assange are 14 zile la dispoziție pentru a contesta decizia, a precizat ministerul britanic de interne.

Ca referință, fondatorul Wikileaks este căutat în SUA pentru o scurgere masivă de documente în 2010 și 2011. În aprilie 2019, Julian Assange a fost arestat după ce a petrecut cinci ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic în timp ce lupta pentru a evita extrădarea în Suedia pe baza unor acuzaţii de agresiune sexuală, de teamă că va fi trimis în SUA pentru audieri în legătură cu activităţile WikiLeaks.

Julian Assange, extrădat

Ca urmare a acestei decizii de extrădare, Wikileaks spune că este o „zi neagră pentru libertatea presei și democrația britanică”, potrivit aceleiași surse. Compania a precizat că va face apel la decizie: “Decizia nu este sfârșitul luptei”, a scris Wikileaks pe Twitter.

Mai mult, soția lui Julian Assange, Stella Moris, a declarat că soțul nu a făcut „nimic greșit” și „nu a comis nicio infracțiune”. „Este un jurnalist și este pedepsit pentru că și-a făcut meseria”, spune ea.

Fondatorul Wikileaks a fost condamnat la 12 luni de închisoare şi, pentru că i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune, este reţinut în Belmarsh (Marea Britanie), în timp ce SUA au deschis un proces juridic de lungă durată. În 2019, procurorii americani spuneau că l-au inculpat pe fondatorul Wikileaks pentru conspirație cu scopul accesării unor documente guvernamentale clasificate și informații militare, a căror divulgare ar fi pus în pericol vieți omenești.

Tot în 2019, Președintele Ecuadorului, Luis Moreno, a anunțat că ambasada din Londra a țării pe care o conduce a permis arestarea lui Julian Assange din cauză că fondatorul Wikileaks ar fi devenit nerespectuos și agresiv. Șeful de stat a explicat decizia țării sale prin intermediul unui comunicat.

„Astăzi anunț că acest comportament nerespectuos și agresiv al domnului Julian Assange, declarațiile ostile și amenințătoare ale organizației pe care o conduce la adresa Ecuadorului, dar mai ales încălcarea tratatelor internaționale au ajuns într-un punct în care azilul acordat lui Assange nu mai este sustenabil și viabil”, a precizat președintele Ecuadorului în comunicat.

Citește și: