Julian Assange a fost găsit vinovat. Ce riscă fondatorul Wikileaks și ce spune Theresa May

Julian Assange a fost găsit vinovat. Ce riscă fondatorul Wikileaks și ce spune Theresa May
Julian Assange a fost arestat și va fi condamnat

Julian Assange a fost găsit vinovat de către judecătorii Curții Supreme din Londra de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012. Fondatorul Wikileaks urmează să fie condamnat și riscă o pedeapsă de până la 12 luni de închisoare.

Australianul a pledat nevinovat la acuzația de încălcare a termenilor eliberării pe cauţiune, în urma unui ordin de extrădare în Suedia, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală. El a fost arestat de autoritățile britanice, joi, în timp ce se afla în ambasada Ecuadorului din Marea Britanie, după ce i-a fost refuzată cererea de azil politic.

Premierul Marii Britanii a salutat arestarea lui Julian Assange și a precizat că nicio persoană nu este mai presus de lege. „Sunt convinsă că toată lumea va saluta vestea că Poliţia Metropolitană l-a arestat pe Julian Assange, după aproape şapte ani petrecuţi în Ambasada Ecuadorului. Acest lucru ar trebui să demonstreze că în Marea Britanie nimeni nu se află mai presus de lege”, a declarat Theresa May.

Julien Assagne va fi condamnat

Fondatorul Wikileaks a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012, iar judecătorii urmează să decidă ce pedeapsă merită. El riscă să stea în spatele gratiilor până la 12 luni, dar se teme mai mult să nu fie extrădat în Statele Unite ale Americii, unde ar putea să fie judecat pentru publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate.

Ministrul de Externe din Ecuador, Jose Valencia, a anunțat că cetăţenia lui Julian Assange a fost suspendată. El ar fi colaborat cu mai mulţi membri ai Wikileaks pentru a destabiliza guvernul din Ecuador, susține Valencia.

Wikileaks a reacționat după arestarea lui Assagne printr-o serie de mesaje postate pe contul oficial de Twitter. Acest bărbat este fiul, tatăl și fratele cuiva. A câștigat zeci de premii pentru jurnalism. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în fiecare an începând cu 2010. Actori puternici, inclusiv CIA, sunt angrenați într-un efort sofisticat de a-l dezumaniza, a-l transforma într-un infractor și a-l încarcera”, este unul dintre mesajele postate de Wikileaks.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI