Fetița diagnosticată cu hepatită acută, operată de 10 medici la Fundeni. A primit ficatul unui adolescent de 17 ani

Fetița diagnosticată cu hepatită acută, operată de 10 medici la Fundeni. A primit ficatul unui adolescent de 17 ani

Copila diagnosticată cu hepatită acută a fost operată, sâmbătă, 30 aprilie, la Institutul Fundeni din București. Fetița de 5 ani a primit ficatul unui adolescent de 17 ani, nu de la mamă, din cauza bolii ereditare de care suferă. Medicii sunt optimiști în privința evoluției micuței. Starea pacientei este stabilă.

Copila cu hepatită acută a fost operată la Fundeni

Donatorul, un tânăr de 17 ani care era în moarte cerebrală după ce suferise un politraumatism cranian, a salvat încă patru vieți, pe lângă cea a fetiței de 5 ani. Inima lui a ajuns la o adolescentă de 16 ani din Giurgiu, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat. Transplantul a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureș, fiind primul transplant cardiac efectuat în 2022 la această unitate medicală. Anterior, specialiștii au prelevat inima băiatului la Spitalul din Sfântul Gheorghe.

Cum a debutat boala

Părinții Rebecăi, fetița care a fost supusă transplantului de ficat la Institutul Fundeni, au povestit cum a debutat boala și calvarul prin care au trecut.

„Dintr-odată a prezentat dureri abdominale, urina mai închisă la culoare, a vomat o dată acasă. Când am ajuns la spital, în apropiere de orașul nostru, ni s-a spus că are hepatită A, a zis că o să treacă repede, se tratează, nu e nimic grav. Majoritatea copiilor o fac la vârsta asta. Nu a răspuns la tratament, starea ei s-a mai agravat pe parcurs. De ieri (vineri – n.r.) am aflat că are boala Wilson, nu știam. A zis că e ceva genetic, nu știm dacă noi o avem, urmează să ne testăm. Este foarte greu, este dureros, știind că copilul tău urmează să fie operat – și nu e o operație ușoară, este foarte grea, o recuperare foarte grea”, a declarat mama fetiței, pentru Digi24.

Și tatăl copilei a mărturisit că vestea a picat ca un trăsnet: „Greu, nu pot să vă explic în cuvinte. Încercăm să ne motivăm unul pe altul. Foarte greu. O singură persoană în România și aceea e fetița noastră. Sperăm să trecem cu bine peste, ne rugăm în fiecare zi pentru fetița noastră. Le mulțumim din suflet părinților donatorului care au făcut un lucru extraordinar. Au salvat mai multe vieți, nu doar viața fetiței noastre”.

Donatorul este un adolescent aflat în moarte cerebrală

Operația de transplant a fost efectuată de 10 medici, care au luptat contracronometru pentru a salva viața micuței, timp în care părinții au așteptat pe holul spitalului Fundeni cu sufletul la gură.

Fetița avea insuficiență hepatică acută și necesita transplant de urgență. Salvarea Rebecăi a fost adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții săi au acceptat să-i doneze organele. Astfel, ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng fiind primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.

Citește și: