Facebook s-ar putea rupe de Instagram și WhatsApp: scenariul terifiant pentru Mark Zuckerberg

Facebook s-ar putea rupe de Instagram și WhatsApp: scenariul terifiant pentru Mark Zuckerberg

Un proces federal împotriva practicilor de antitrust ale Meta, compania mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, are mari șanse să aibă consecințe devastatoare pentru Mark Zuckerberg. Gigantul s-ar putea sparge în bucăți.

Tot mai multe voci, inclusiv din cadrul guvernului american, sunt de părere că modul în care funcționează cele mai mari rețele de socializare din lume, sub aceeași umbrelă, nu este în regulă. Fără să cunoști prea multă legislație despre monopol, s-ar putea oricum să ți se pară ciudat faptul că Mark Zuckerberg, un singur om, conduce Facebook, Instagram, WhatsApp, Oculus și alți câțiva giganți tehnologici. Practic, deține informații mai mult sau mai puțin private referitoare la aproximativ jumătate din populația planetei. Aproape orice persoană care are acces la internet, i-a pasat date lui Zuck, într-o formă sau alta.

Cât de complicat este să se ”spargă” Facebook, Instagram și WhatsApp

Procesul federal împotriva Meta a trecut mai departe, iar scopul lui este să găsească suficient de multe argumente pentru a rupe gigantul lui Zuckerberg în Facebook, Instagram și WhatsApp. În cel mai rău caz, cel puțin unul dintre acești giganți va schimba proprietarul.

Deși mai sunt multe etape până să știm dacă acest lucru se va întâmpla sau nu, având în vedere cât s-a străduit Facebook să forțeze îmbinarea platformelor, ruperea poate dura chiar și câțiva ani. Nu de alta, dar mulți utilizatori de Instagram se autentifică cu Facebook, iar ca acest lucru să nu se mai întâmple, nu este deloc simplu.

În plus, mulți utilizatori se bucură de oglindirea postărilor și a story-urilor între platforme, un alt aspect care vine la pachet cu un volum semnificativ de confort, iar eliminarea acestei opțiuni s-ar putea să fie mai importantă decât ideea ”abstractă” de monopol sau antitrust. Zic abstractă pentru că prea puțini utilizatori obișnuiți înțeleg minusurile din spatele puterii și influenței globale a lui Zuckerberg.

Un alt detaliu greu de neglijat este cine va cumpăra Instagram sau WhatsApp, cine are această putere financiară și infrastructură tehnică, în afară de Microsoft, Google sau Amazon. În orice caz, va fi interesant de urmărit procesul.

Citește și: