17 feb. 2022 | 10:35

Explicația puerilă pentru dezastrul din București: de ce trebuie să ”înghită” atâta poluare

ACTUALITATE
Explicația puerilă pentru dezastrul din București: de ce trebuie să ”înghită” atâta poluare

Miercuri a fost semnalat un grad de poluare masivă în Capitală. Limitele normale au fost depășite chiar cu 700% în anumite zone.

Ministerul Mediului a venit cu motivul: susține că în seara zilei de marți, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv. Astfel, emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului, din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

“Efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții”, a spus Ministerul Mediului, conform Hotnews.

Conform aceleiași surse, acest lucru nu s-a întâmplat doar în București, ci la nivelul întregii țări. Concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv începând de marți seara, iar emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.

Nivel alarmant de poluare în București

„Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții. Condițiile de calm atmosferic și de inversiune termică s-au semnalat în zonele mai joase de relief – zonele de câmpie și depresionare din intreaga țară, dar mai cu seamă în cele aflate în partea de sud și est a țării, unde gosimea stratului de inversiune termică a fost semnificativ ceea ce a împiedicat total dispersia.”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului, citat de aceeași sursă.

Conform analizei specialiștilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, stațiile de monitorizare a calității aerului din întreaga țară au înregistrat creșteri ale concentrațiilor de poluanți atmosferici.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț, precum și la cele din aglomerarea București-Ilfov.