”Adevărata” pandemie a făcut de trei ori mai multe victime în același timp: raportul înfricoșător al ONU

”Adevărata” pandemie a făcut de trei ori mai multe victime în același timp: raportul înfricoșător al ONU

În aproximativ doi ani de pandemie, conform datelor oficiale, aproximativ 5,8 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza infecțiilor cu Covid-19, la nivel global. Un raport al ONU atrage însă atenția asupra unui număr mult mai mare de victime din alt motiv.

În fiecare an, aproximativ 9 milioane de oameni își pierd viața prematur din cauza poluării și a afecțiunilor care vin ca o consecință directă a dioxidului de carbon, microparticulelor și altor gaze periculoase pentru sănătate. Dacă vrei să faci o paralelă între această valoare și pandemie, în cei doi ani în care economia planetei a fost îngropată de restricții, de trei ori mai mulți oameni au decedat din cauza poluării.

Poluarea, mai multe victime decât pandemia

Conform datelor agregate de oficialii ONU, poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, provocând cel puțin nouă  milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură trecută cu vederea. Conform OMS, până la această oră, într-o perioadă mai mare de doi ani, decesele asociate infecțiilor cu Covid-19 au fost de 5,8 milioane.

“Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a conchis autorul analizei, David Boyd.

Din păcate, singurul lucru pe care îl poate face ONU, dincolo de a asocia niște cifre fenomenului incredibil de grav, este de a veni cu recomandări. Astfel, Organizația Națiunilor Unite îndeamnă autoritățile naționale să interzică utilizarea polifluoroalchilului și a perfluoroalchilului, substanțe artificiale care se descompun foarte greu, utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente. În același timp, propune curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, relocarea comunităților afectate din așa numitele ”zone de sacrificu”, regiuni în care este imposibil să duci o viață sănătoasă și în care riscul de deces este înzecit, conform Reuters. 
Citește și: