Euro, la paritate cu dolarul, pentru prima dată în 20 de ani. Ce înseamnă asta și cine va avea de pierdut, de fapt

Euro, la paritate cu dolarul, pentru prima dată în 20 de ani. Ce înseamnă asta și cine va avea de pierdut, de fapt

Pentru prima dată în 20 de ani, euro și dolarul au ajuns la paritate. Concret, cele două valute forte au valori similare. Vedem în rândurile de mai jos care sunt consecințele acestui eveniment monetar aproape unic.

Începem prin a puncta faptul că marți a fost o zi istorică pe piața monetară globală. Pentru prima dată în ultimele două decenii, euro și dolarul american au ajuns la paritate.

Euro, tot mai mic în fața dolarului

Euro își pierde din credibilitate din cauza problemelor economice din Europa, cu precădere de când există îngrijorări tot mai mari privind aprovizionarea cu gaz de la ruși.

În paralel, dolarul american este din ce în ce mai puternic și pare să fie marele câștigător al multiplelor crize globale. De ce? Ei bine, el s-a apreciat cu 14% de la începutul anului, chiar dacă și SUA are o inflație record. În acest context, investitorii caută active de refugiu și se îndreaptă către moneda americanilor, ceea ce face să-i crească valoarea, odată cu valul de încredere dat de investitori.

Pe de altă parte, dolarul american e încurajat și de Fed, care aplică măsuri dure împotriva inflației, crescând agresiv dobânda de referință, în timp ce Banca Centrală Europeană are o strategie mult mai limitată.

Care sunt consecințele faptului că euro și dolarul au ajuns la paritate? 

Inflația din regiune ar putea fi încurajată, din cauză că aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată Oficiul european de statistică, Eurostat. De exemplu, petrolul şi gazele sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar preţul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecinţă a războiului din Ucraina. Asta înseamnă că este nevoie de mai mulţi euro pentru plata unei cantităţi echivalente de bunuri în dolari, potrivit unei analize AFP.

Totodată, va fi erodată și puterea de cumpărare a gospodăriilor, susțin experții.

„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.