Val de migranți în Europa. Avertismentul venit de la Bruxelles

Val de migranți în Europa. Avertismentul venit de la Bruxelles

UE trebuie să se pregătească pentru noi valuri de migranți forțați să se dezrădăcineze din cauza crizei alimentare agravate de războiul din Ucraina, a avertizat șeful agenției de frontieră a blocului comunitar.

Avertisment de la Bruxelles privind un nou val de migranți

În timp ce refugiații ucraineni au fost gestionați bine, „trebuie să ne pregătim și pentru refugiații care vin din alte zone din cauza securității alimentare”, a declarat directorul executiv interimar al agenției Frontex, Aija Kalnaja.

Ea a menționat în special că „transportul de cereale din Ucraina este îngreunat, iar acest lucru va crea valuri de migrație”.

Kalnaja vorbea la sosirea la Praga pentru o reuniune a miniștrilor de interne din UE, care a fost extinsă pentru a-i include și pe miniștrii din țările din afara UE, Ucraina și Republica Moldova.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Dar această producție și expediere au fost grav afectate de invazia Rusiei.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Situația a dus la creșterea prețurilor la anumite alimente și uleiuri alimentare pe piețele mondiale, iar părțile din Africa și Orientul Mijlociu au fost cele mai afectate.

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că penuria de alimente, precum și creșterea prețurilor la energie reprezintă riscuri de securitate care ar putea determina oamenii să părăsească țările de origine.

„Nu ar trebui să așteptăm până când vom avea o criză la frontierele noastre. Trebuie… să ajungem mai devreme”, a declarat ea reporterilor.

Foametea, în creștere în lume

Foametea în lume este în creștere, iar agențiile ONU avertizează asupra unei „catastrofe iminente
Nivelul foametei la nivel mondial a crescut din nou anul trecut, după ce a crescut vertiginos în 2020 din cauza pandemiei COVID-19, iar războiul din Ucraina și schimbările climatice amenință cu foametea și migrația în masă la o „scară fără precedent” în acest an, potrivit agențiilor ONU.

Johansson a adăugat că se va întâlni vineri la Bruxelles cu ministrul de interne din Nigeria, Hamadou Adamou Souley, pentru a semna un acord de „parteneriat operațional împotriva contrabandei”.

„Aceasta este, de asemenea, o modalitate de a sprijini țări precum Nigeria, care se află într-o vecinătate foarte dificilă în ceea ce privește stabilizarea și securitatea”.

Moscova a declarat că ar permite cargoboturilor ucrainene să părăsească porturile dacă Ucraina ar demină zonele de coastă – lucru pe care Kievul refuză să îl facă din cauza vulnerabilității pe care l-ar lăsa în fața atacurilor rusești pe mare.

Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a avertizat în iunie că, dacă nu se rezolvă rapid criza alimentară tot mai mare provocată de Rusia, numărul persoanelor strămutate la nivel mondial va crește cu mult peste recordul de 100 de milioane de persoane deja numărate.

Frontex afirmă că fluxul de ucraineni s-a diminuat în ultimele săptămâni, iar Johansson a declarat că fluxurile dintre Ucraina și blocul comunitar au revenit acum la nivelurile de dinainte de război.

Ea a adăugat că un total de 6,7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în UE de la invazie, dar aproximativ trei milioane s-au întors acasă.

„Între 3,2 și 3,7 milioane de refugiați ucraineni se află pe teritoriul UE în acest moment”, a spus ea.