Este obligatoriu pentru toți românii până la 15 mai. Amenda este de 3.000 de lei dacă nu completezi acest document

Este obligatoriu pentru toți românii până la 15 mai. Amenda este de 3.000 de lei dacă nu completezi acest document

Toți românii trebuie să completeze aceste document, fiind unul obligatoriu. Cei care nu vor face acest lucru, riscă o amendă de până la 3.000 de lei.

Recensământul 2022 a luat start la data de 14 martie 2022, iar cu acest recensământ, a fost pentru prima dată în România când poate fi realizat și în mod online. Autorecenzarea poate fi efectuată de orice român cu acces la internet.

Astfel, în prezent, românii pot completa aceste formulare în două modalități: fie asistați de către un operator, fie în locațiile fizice special amenajate. Pentru fiecare persoană va fi disponibil un formular propriu, special cazului în care se încadrează.

De asemenea, aceste formulare sunt particularizate pentru persoanele căsătorite sau, deopotrivă, necăsătorite, ori formulare pentru absolvenții de facultare sau liceu, pe categorii de vârstă sau pentru angajați ori pensionari, după caz.

Află că ai la dispoziție toți pașii necesari pentru a completa formularul, acești pași fiind puși la dispoziție pe pagina recensamantromania.ro. Formularele de auto-recenzare pentru Recensământul 2022 sunt disponibile în trei variante:

  • chestionar secțiune pentru recenzarea locuinței;
  • chestionar secțiune pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit;
  • chestionar secțiune pentru recenzarea persoanei.

Documentul este obligatoriu pentru toți românii

După cum se arată în calendar de desfășurare al Recensământului 2022, o primă etapă, fiind vorba despre cea de autorecenzare, va avea loc în perioada 14 martie – 15 mai 2022. Imediat după această dată de final în care mai poate fi completată autorecenzarea, începând cu data de 16 mai și până la data de 17 iulie 2022, va avea loc colectarea datelor prin interviuri față în față, pe baza tabelelor.

Ulterior, datele colectate vor fi prelucrate într-o bază specială numită „bază de recensământ”. Toți românii care se vor autorecenza în perioada 14 martie – 15 mai 2022 în mediul online vor avea dreptul la o zi liberă, plătită, pentru ca această metodă să fie încurajată.

În cazul celor care nu doresc să răspundă întrebărilor aflate în chestionar sau al celor care vor oferi informații eronate, legea aplică o sancțiune cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Citește și: