18 sept. 2021 | 11:00

Schimbarea Microsoft la care nu se aștepta nimeni: cu ce a înlocuit toate parolele tale

ACTUALITATE
Schimbarea Microsoft la care nu se aștepta nimeni: cu ce a înlocuit toate parolele tale

Parolele la multitudinea de conturi online pe care le avem în ziua de astăzi reprezintă cel mai mare stres al secolului 21. Din acest motiv, Microsoft a căutat de ceva timp o alternativă mai deșteaptă și, din câte se pare, a și găsit-o.

Microsoft a cochetat în mai multe rânduri cu eliminarea parolelor tradiționale și înlocuirea lor cu o soluție mai deșteaptă. Se pare că tehnologia a progresat suficient de mult încât visul fantastic să poată fi în sfârșit materializat. Momentan, se aplică doar în cazul conturilor Microsoft, dar sunt șanse mari ca alte companii sau rețele de socializare să împrumute conceptul și să-l transpună într-o varietate foarte mare de servicii online.

Microsoft a desființat parolele: care este alternativa

Conform oficialilor Microsoft, începând cu această săptămână, oricine poate elimina parola aferentă contului său. Alternativa, pentru că trebuia să existe una, este derivată din numeroasele mecanisme de autentificare biometrică sau în doi pași. Cu alte cuvinte, dacă aveai deja o aplicație pe mobil intitulată Microsoft Authenticator, care îți genera coduri pe care să le tastezi în ferestrele de login, un click în aceeași aplicație va ține loc și de parolă.

Microsoft a introdus funcția intitulată sugestiv passwordless (fără parolă) în prima parte a acestui an, dar doar pentru clienții enterprise. Acum, au acces la același sistem futurist de autentificare și utilizatorii obișnuiți ai serviciilor Microsoft.

Dacă nu prea te pricepi cu aplicațiile de mobil pentru autentificare, deși ar trebui să o faci, până și la Microsoft Authenticator există alternative. Poți utiliza instrumentele din Windows Hello, o cheie fizică de securitate (USB Stick) sau un cod banal recepționat de fiecare dată prin SMS.

Microsoft se pregătește cu pași repezi pentru lansarea Windows 11 pe 5 octombrie, unde parolele vor fi în mod clar de domeniul trecutului. Până atunci, poți să te autentifici fără o parolă tradițională în servicii precum Outlook, OneDrive, Microsoft Family Safety și Xbox Series X/S. Dacă ți-ai dezactivat parola contului Microsoft și te-ai răzgândit, poți reveni în orice moment asupra deciziei din meniul de configurare al contului tău. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele