30 mai 2022 | 09:34

Erdogan despre aderarea Finlandei și Suediei: Câtă vreme sunt aici, nu pot spune da unor țări care susțin intrarea terorismului în NATO

ULTIMA ORĂ
Erdogan despre aderarea Finlandei și Suediei: Câtă vreme sunt aici, nu pot spune da unor țări care susțin intrarea terorismului în NATO

Președintele Turciei vine cu noi declarații acide la adresa Suediei și Finlandei. Recep Tayyip Erdogan le acuză pe cele două țări că sprijină terorismul, lăsând de înțeles că reprezentanții de la Ankara nu vor renunța la opoziția față de aderarea țărilor scandinave la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Ankara, nouă lovitură pentru Suedia și Finlanda

„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune „da” țărilor care susțin intrarea terorismului în NATO”, a declarat Erdogan.

Cele două țări nordice au cerut să adere la NATO la începutul lunii mai, ceea ce ar reprezenta o expansiune istorică a alianței militare occidentale. Jens Stoltenberg a dat asigurări că cele două țări nordice sunt binevenite, dar toate cele 30 de națiuni membre trebuie să aprobe în unanimitate cererea de aderare.

Nemulțumirile reprezentanților de la Ankara cu privire la intrarea celor două țări în Alianța Nord Atlantică vin din presupusul sprijin al țărilor scandinave pentru membrii grupării militante ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia și SUA îl consideră grup terorist.

Suedia și Finlanda au stopat traficul de arme către Turcia în 2019, după ce țara a lansat o incursiune în nordul Siriei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus la sfârșitul săptămânii că e încrezător că Turcia va fi capabilă să rezolve diferențele cu Suedia și Finlanda.

„Statele Unite sprijină pe deplin aderarea Finlandei și Suediei la Alianță și sunt în continuare încrezător că ambele țări vor deveni în curând Aliați NATO. Finlanda și Suedia vorbesc direct  cu Turcia și lucrează la unele dintre preocupările pe care Turcia le-a exprimat și găsesc modalități de a le aborda”, a declarat Blinken la o conferință de presă, alături de ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto.

Procesul de aderare a unui stat la NATO durează, în medie, între opt luni și un an, dar de data aceasta aceștia spun că se dorește să accelereze aprobarea, pe fondul invaziei Ucrainei de către Putin.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 96. Trupele lui Putin au distrus infrastructura Severodonețkului. UE, întâlnire de urgență pentru a discuta despre invazia rusă