Elon Musk, prins cu minciuna de către un judecător: anunțul fals care l-ar putea costa o avere

Elon Musk, prins cu minciuna de către un judecător: anunțul fals care l-ar putea costa o avere

Elon Musk postează vrute și nevrute pe Twitter. Problema este că, din poziția de cel mai bogat om din lume, cuvintele sale au greutate. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că un tweet clasificat ca fiind mincinos se află în spatele unui proces intentat de către investitorii în Tesla.

În urmă cu aproape patru ani, pe Twitter, Elon Musk a afirmat că are suficienți bani pentru a scoate Tesla de la Bursă. Practic, a implicat în 2018 că are puterea financiară de a cumpăra toate acțiunile și a transforma producătorul de mașini electrice într-o firmă privată, dintr-una pe acțiuni. Un judecător a ajuns însă la concluzia că acela anunț a fost ”fals și înșelător”, potrivit unui document depus de investitorii care au dat în judecată compania.

Mesajul lui Elon Musk, baza unui proces împotriva Tesla

Investitorii au depus plângere contra fabricantului de mașini electrice și împotriva lui Elon Musk. Pretextul este că au pierdut sume generoase de bani după publicarea anunțului pe Twitter de către șeful Tesla, având în vedere că, imediat după tweet-ul din 2018, acțiunile s-au dus în cap.

Ei reclamă în documentul depus vineri şi consultat sâmbătă de AFP că judecătorul desemnat cu dosarul să-i ceară lui Musk să nu mai afirme public că într-adevăr a „asigurat finanţarea” pentru a retrage grupul de la Bursă la 420 de dolari pe acţiune, aşa cum a făcut din nou joi, într-o conferinţă de presă, conform Adevărul.

La momentul postării pe Twitter din 2018, Elon Musk a afirmat că se află în discuții cu fondul suveran de avere al Arabiei Saudite și că este încrezător în rezultatul acelor negocieri, pentru a transforma Tesla într-o companie privată. Realitatea este însă că niciun acord nu a fost vreodată negociat. Tocmai din acest motiv, judecător a concluzionat, într-o decizie parțială care nu a fost făcută publică, faptul că „aceste afirmații ale lui Musk au fost false şi înşelătoare şi că Musk a făcut aceste false declaraţii într-o manieră imprudentă şi conştient de faptele pe care le-a distorsionat în mesajele sale”.

Este important de reținut că tweet-ul cu pricina din 2018 s-a aflat deja în spatele unor sancțiuni impuse de autoritatea americană de reglementarea în domeniul acțiunilor, SEC. În urma unei investigații, i-a fost impus lui Musk să cedeze preşedinţia consiliului de administraţie al Tesla, să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari şi ca tweet-urile sale direct legate de activitatea Tesla să fie preaprobate de un avocat competent. Cea de a treia particularitate de mai sus, legată de tweet-uri, face subiectul unei contestații în tribunal inițiate de fondatorului producătorului de mașini electrice la începutul lunii martie.