Elena Udrea rămâne în arest. Curtea de Apel din Sofia dă verdictul pe 10 iunie: „Sper să am parte de o justiție dreaptă”

Elena Udrea rămâne în arest. Curtea de Apel din Sofia dă verdictul pe 10 iunie: „Sper să am parte de o justiție dreaptă”

Elena Udrea așteaptă decizia judecătorilor din Bulgaria privind extrădarea sa. Legislația bulgară prevede ca în cazul mandatelor europene de arestare, hotărârea instanței se va pronunța în termen de 60 de zile de la reținerea persoanei și este definitivă. 

Termen final în cazul Elenei Udrea

Update 9 iunie: Avocatul Elenei Udrea a făcut o serie de declarații despre procesul de extrădare din Bulgaria.

Elena Udrea le-a spus judecătorilor de la Sofia despre condițiile de arest din România și cum au fost patru deținuți într-o celulă. Fostul minisru a contrazis informațiile trimise de către statul român, prin care se afirma faptul că Elena Udrea ar fi stat singură într-o celulă.

„Lucrul acesta o să conteze și o să atârne și mai greu balanța aceasta de la extrădare, pentru că românii au transmis, pe filială oficială, că pedeapsa la noi în România se poate executa fără mari probleme și atunci, în condițiile astea, dacă apare un martor care a fost acolo și spune că ceea ce zic oficialii sunt minciuni, s-ar putea, realmente.

Argumentat de toate aceste lucruri de la Curtea Constituțională, recursul în casație și spusele martorilor, să fie respinsă cerea de extrădare”, a precizat avocatul Adrian Cuculis pentru Wowbiz.ro.

„ Ea oricum nu poate pleca din Bulgaria. Adică ea va rămâne acolo, pentru că orice fel de încercare de a trece granița în altă parte s-ar solda cu o nouă arestare în Grecia sau în România sau oriunde s-ar duce ea”, a explicat avocatul.

Fostul ministru află pe 10 iunie verdictul final

Update: Elena Udrea va afla pe 10 iunie dacă judecătorii bulgari o vor extrăda în România.

Toate probele au fost acceptate.

„Sper am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria ceea ce nu am avut parte în România. Ştiţi că se fac presiuni şi pe justiția de aici din Bulgaria”, a spus Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată.

Fostul ministru a fost reținut de către autoritățile din Sofia pe 7 aprilie, așa că termenul celor 60 de zile se împlinește astăzi, pe 8 iunie.

Săptămâna trecută, completul de judecători de la Curtea de Apel din Sofia i-au respins Elenei Udrea cererea privind arestul la domiciliu, pe motivul că termenul rezonabil de judecare a cauzei nu a fost încă depășit.

Acum, Elena Udrea are termenul final la Curtea de Apel de la Sofia. Magistrații vor decide dacă o extrădează sau nu în România.

„Dacă dosarul poate fi soluționat în curând, modificarea măsurii nu este justificată”, au precizat judecătorii și au fixat un nou termen pentru 8 iunie.

Elena Udrea se plânge de condițiile din închisoare

În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele.

În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat.

După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit.

Vreau să îmi văd familia. Vă rog, în primul rând pentru copilul meu, să dispuneţi o măsură care să-mi permită să îmi văd copilul, să stau cu copilul meu. Nu există riscul să plec din Bulgaria pentru că în momentul acesta este cel mai sigur loc pentru mine.

În arest la Blagoevgrad, unde sunt, personalul de acolo este extraordinar, dar 99,99% din timp sunt singura femeie din arest”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată.

Citește și: