El este motivul pentru care, probabil, ești acum în viață: omul care a prevenit un război nuclear

El este motivul pentru care, probabil, ești acum în viață: omul care a prevenit un război nuclear

Probabil că nu îi recunoști fața, dar probabil că el este motivul pentru care ești în viață. Este vorba despre povestea unui ofițer sovietic care, în 1962, a împiedicat lumea să intre într-un război nuclear.

Vasili Arkhipov s-a născut într-o familie de țărani în apropiere de Moscova, în 1926. După ce a servit pe o navă echipată pentru detectarea și distrugerea minelor explozive în al Doilea Război Mondial, a început să lucreze la bordul submarinelor sovietice în 1947. El a ajutat la prevenirea unei revolte pe un submarin nuclear, când a existat o problemă cu reactorul său nuclear.

Cum a oprit Arkhipov un război nuclear

Din cauza incidentului, au murit opt membri ai echipajului, iar Arkhipov însuși a fost otrăvit cu radiații, primind o doză care avea să ducă, în cele din urmă, la moartea sa, în 1998. Pentru Arkhipov asta a fost doar o notă de subsol în povestea vieții sale, întrucât va continua să prevină de unul singur al Treilea Război Mondial.

La momentul crizei rachetelor, Arkhipov era al doilea comandant al submarinului nuclear sovietic B-59. După ce SUA au ordonat o blocadă navală în jurul Cubei, marina a început să arunce încărcături de adâncime asupra submarinelor sovietice, pentru a le forța să iasă la suprafață. Sovieticii fuseseră avertizați înainte ca încărcăturile neletale să fie aruncate, dar acest lucru nu fusese transmis comandanților submarinelor sale din zonă. Această lipsă de comunicare l-a determinat pe căpitanul B-59, când a văzut încărcături aruncate asupra navei sale, să ajungă la concluzia că a izbucnit al Treilea Război Mondial, deoarece, în mod clar, erau atacați.

Astfel, Căpitanul Vitali Savitsky a ordonat ca torpila nucleară de zece kilotone a submarinului să fie pregătită, gata să fie lansată către un portavion american. Dacă torpila nucleară ar fi fost lansată sau restul din arsenalul nuclear al submarinului, ar fi dus probabil la represalii. Având în vedere tensiunea din acel moment din istorie, ar fi dus la un război nuclear între SUA și Uniunea Sovietică, mai ales dacă SUA credeau că acea comandă de a trage a venit de la Kremlin.

Pentru a lansa racheta, însă, a fost cerut acordul căpitanului, ofițerului politic al navei și lui Arkhipov. Arkhipov a fost singurul dintre cei trei care a argumentat împotriva lansării armelor nucleare. După o lungă ceartă, a reușit să-i convingă pe ceilalți să n-o lanseze și, în schimb, nava să iasă la suprafață și să solicite noi ordine de la Kremlin.