Economia SUA intră în recesiune tehnică. Creșterea a scăzut cu 0,9% în trimestrul al doilea

Economia SUA intră în recesiune tehnică. Creșterea a scăzut cu 0,9% în trimestrul al doilea

Economia americană s-a contractat în primăvară pentru al doilea trimestru consecutiv, îndeplinind criteriile pentru așa-numita recesiune tehnică, deoarece inflația galopantă și ratele mai mari ale dobânzilor au forțat consumatorii și întreprinderile să se retragă din cheltuieli.

Economia SUA, în recesiune tehnică

Produsul intern brut, cea mai amplă măsură a bunurilor și serviciilor produse în întreaga economie, s-a contractat cu 0,9% în termeni anuali în perioada de trei luni cuprinsă între aprilie și iunie, a anunțat joi Departamentul Comerțului în prima sa lectură a datelor.

Producția economică a scăzut deja în primele trei luni ale anului, PIB-ul scăzând cu 1,6%, cea mai slabă performanță din primăvara anului 2020, când economia era încă adâncită de recesiunea indusă de COVID.

„Factorii de decizie politică se vor încurca fără îndoială încercând să explice de ce economia americană nu este în recesiune”, a declarat Seema Shah, strateg șef global la Principal Global Investors.

„Cu toate acestea, ei aduc un punct de vedere puternic. În timp ce două trimestre consecutive de creștere negativă reprezintă din punct de vedere tehnic o recesiune, alte date economice mai oportune nu sunt în concordanță cu recesiunea.”

Ce înseamnă recesiune tehnică

Recesiunile sunt definite din punct de vedere tehnic prin două trimestre consecutive de creștere economică negativă și sunt caracterizate de un nivel ridicat al șomajului, o creștere scăzută sau negativă a PIB-ului, scăderea veniturilor și încetinirea vânzărilor cu amănuntul, potrivit Biroului Național de Cercetare Economică (NBER), care urmărește recesiunile.

Cu scăderi consecutive ale creșterii economice, economia îndeplinește criteriile tehnice pentru o recesiune, care necesită o „scădere semnificativă a activității economice care se răspândește în întreaga economie și care durează mai mult de câteva luni”. Cu toate acestea, NBER – arbitrul semioficial – ar putea să nu o confirme imediat, deoarece de obicei așteaptă până la un an pentru a o anunța.

„Astfel, PIB-ul real ar putea scădea cu sume relativ mici în două trimestre consecutive, fără a justifica determinarea faptului că a avut loc un vârf”, a precizat organizația nonprofit pe site-ul său.

Comitetul nu se întrunește în mod regulat, ci doar atunci când membrii decid că este justificat.