17 ian. 2022 | 14:57

Duș rece pentru toată Europa: motorul nostru economic începe să dea rateuri

ACTUALITATE
Duș rece pentru toată Europa: motorul nostru economic începe să dea rateuri

Germania este cunoscută în plan regional și mondial ca fiind motorul economic al Europei. Din nefericire pentru noi toți, economia nemților pare să aibă probleme destul de mari, iar acest lucru poate avea consecințe negative asupra multor altor state.

Conform celor mai recente date economice publicate de autoritățile de la Berlin, economia Germaniei se confruntă cu foarte mari provocări. A încheiat anul 2021 cu o frână puternică a creșterii economice, iar restricțiile adoptate împotriva pandemiei, precum și presiunile de pe lanțurile de aprovizionare continuă să macine acest gigant economic regional.

Cifrele nu arată deloc bine

Economia germană s-a contractat cu între 0,5% şi 1% trimestrial în ulti­mul trimestru al anului trecut, a anunţat agenţia federală de statistică a Ger­maniei. Germania este prima eco­nomie majoră care publică o estimare preliminară privind PIB-ul pe 2021.

Referindu-ne la evoluția pe întreg anul 2021, PIB-ul german a avansat cu aproximativ 2,7% în termeni anuali, menţinându-se cu 2% sub nivelul din 2019. De menționat este faptul că analiștii economici estimează, pentru zona euro, o creștere de 5%, iar pentru SUA de 5,8%.

Totodată, cifrele oficiale mai arată că inflaţia germană a urcat la 5,3% în decembrie, cel mai ridicat nivel din aproape trei decenii, prin urmare, pe lângă toate problemele preexistente, nemții au de îndurat și valuri de scumpiri, la fel ca restul Europei, de altfel.

De asemenea, analiștii mai trag un alt semnal de alarmă. Acela că Germania suferă de pe urma dependenţei de exporturi, care susţin apro­ximativ 30% din locurile de muncă locale, de aproximativ patru ori mai mult decât în Statele Unite ale Americii (SUA).

Marile industrii nemțești, mai ales cea auto, sunt aproape puse la pământ în această perioadă, din cauza lanțurilor de aprovizionare problematice. Criza de cipuri, de exemplu, continuă să pună mare presiune pe industria auto. Din nefericire, unii specialiști din domeniu nu se așteaptă la o îmbunătățire a situației mai devreme de anul 2023.

Tensiunile sunt simțite puternic de mediul privat nemțesc. Astfel, una din şapte companii germane se tem pentru existenţa lor.