Ministrul Energiei dă de pământ cu furnizorii: Cum să plătim o factură la un hoţ? Nu plătim

Ministrul Energiei dă de pământ cu furnizorii: Cum să plătim o factură la un hoţ? Nu plătim

Încurcate sunt căile domeniului energetic din România. Aceasta e concluzia pe care o putem contura, dacă analizăm cea mai recentă declarație a unui înalt oficial guvernamental.

Este vorba despre ministrul Energiei, Virgil Popescu, ce se arată deosebit de supărat pe unele companii din domeniul energiei, care ar încălca sistematic legea.

Care sunt acuzațiile

Mai exact, ministrul spune că unii furnizori au emis facturi către consumatori, fără să țină cont de prevederile legale în vigoare. S-ar fi neglijat atât legea compensării, cât și cea a plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Practic, anumiți furnizori au emis facturi fără să țină cont de aceste legi, care au fost adoptate ca instrumente ale statului pentru a proteja populația de scumpirile explozive apărute pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

„Da, furnizorii au greşit şi au greşit că au emis facturi către oameni, unii dintre ei, să zicem, fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea.

Abia astăzi şi probabil în urma controlului declanşat de către Autoritatea de Protecţia Consumatorului, solicitat de mine săptămâna trecută, pentru a verifica la absolut toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale dacă aplică legea (…) şi eu am primit factură de la acel furnizor necompensată şi neplafonată, abia în urma acestui control care a pornit şi avansează au început să emită facturi.

Toţi au dat, să zicem aşa, în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-şi adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi, înmulţiri, împărţiri? Până la urmă lucrurile sunt simple”, a afirmat ministrul Energiei la Realitatea Plus.

Ministrul a transmis și un mesaj companiilor de furnizare de pe piață. Acestora le-a cerut „să-şi revină şi să dea drumul la facturile recorectate”.

Potrivit oficialului, „un furnizor care nu are foarte mulţi clienţi, dar un furnizor cu foarte mare potenţial” a respectat legea, el spunând că se referă la Hidroelectrica.

Citește și: