Două cutremure în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine au avut

Două cutremure în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine au avut

Două cutremure au avut loc, luni dimineață, în a doua zi de Paște, în România. Ambele seisme s-au produs într-o zonă zguduită frecvent de cutremure. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul seism a fost înregistrat la ora 4.21, în timp ce al doilea a avut loc la ora 5.56.

Au fost două cutremure în România

Două cutremure s-au simţit în țara noastră, luni dimineaţă. Cele două seisme s-au produs în zona Buzău-Vrancea, la un interval de o oră şi jumătate, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Două seisme cu magnitudinea de 3, respectiv 3,6 pe scara Richter, au avut loc, luni dimineața, în județul Buzău. INFP anunță că primul cutremur, produs la ora 4.21, a avut magnitudinea de 3, la o adâncime de 22 de kilometri. Al doilea seism s-a înregistrat la ora 5.56. Acesta a avut magnitudinea de 3,6 pe scara Richter, la adâncimea de 128 de kilometri.

„În ziua de 25 Aprilie 2022, la ora 05:56:44 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 128km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km E de Brasov, 61km N de Ploiesti, 116km N de Bucuresti, 130km NE de Pitesti, 131km S de Bacau, 135km V de Braila, 138km V de Galati, 169km E de Sibiu, 181km N de Ruse, 214km SV de Iasi”, potrivit INCDFP.

„În ziua de 25 Aprilie 2022, la ora 04:21:21 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 22km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km V de Braila, 83km V de Galati, 92km NE de Ploiesti, 110km E de Brasov, 126km S de Bacau, 130km NE de Bucuresti, 178km E de Pitesti, 190km NV de Constanta, 192km NE de Ruse, 198km S de Iasi”, au mai transmis reprezentanții Institutului de cercetare.

Zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe teritoriul țării noastre, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată în litosferă subcrustală, la curbura Carpaților Orientali – regiunea Vrancea.

De asemenea, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanță locală pentru hazardul seismic, cum ar fi zonele Est – vrânceană, Făgăraș – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crișana – Maramureș, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei.

Totuși, Vrancea rămâne cea mai importantă zonă seismică din Europa, dar un cutremur cu adevărat periculos este unul cu magnitudinea de peste 7 pe scara Richter, afirmă directorul Observatorului Seismologic, Ioan Verdeș.

Citește și: