Cutremur de 3,4 grade în România. Orașele în care s-a simțit seismul

Cutremur de 3,4 grade în România. Orașele în care s-a simțit seismul

România a fost zguduită din nou. Un seism de 3,4 grade a avut loc joi dimineața, în județul Vrancea. Potrivit, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur de 3,4 grade în România. Orașele în care s-a simțit seismul

Seismul a avut loc la adâncimea de 113 kilometri. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (88 km), Brăila (93 km), Ploiești (104 km), Galați (107 km), Brăila (110 km), București (153 km).

Cât de mare a fost cutremurul din 1977 și ce pagube a lăsat în urmă

România s-a confruntat cu cel mai cumplit cutremur pe 4 martie, 1977. Țara noastră a fost zguduită de un seism care a avut magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. Epicentrul seismului a avut loc în Munții Vrancei.

Cutremurul a provocat pagube inimaginabile ce au în istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi, potrivit comunicatului menţionat.

„Primele ştiri parvenite în străinătate despre cutremur au avut două surse principale. Cea dintâi au constituit-o informaţiile provenind direct din România, pe canalele oficiale româneşti, prin declaraţiile unor ambasade având sediul în Bucureşti, prin relatările unor martori oculari, reluate de posturile de radio şi televiziune, de ziare şi alte organe de presă, de toate agenţiile naţionale şi internaţionale de presă.

A doua sursă au constituit-o staţiile seismice de diferite tipuri dispuse în cele mai diferite puncte ale globului care, datorită energiei seismice colosale eliberată din adâncurile focarului vrâncean şi forţei uriaşe a exploziei provocate de ruptura plăcilor tectonice aflată la originea cutremurului, au putut măsura cu mare precizie parametrii şocului seismic principal, parametri care arătau că a avut loc cel mai puternic cutremur de pământ din acest secol dintr-o zonă populată a Europei: 7,2 – 7,3 pe scara de magnitudine Richter”, se arată în cartea „4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur”

Cutremurul a fost înregistrat cu o mare acurateţe de staţiile seismice de pe teritoriile ţărilor vecine sau apropiate, dar şi de centrele seismologice aflate la distanţe mari şi foarte mari

Citește și:
Etichete: