10 iun. 2022 | 11:57

Donald Trump, acuzat în Congres de tentativă de lovitură de stat

ULTIMA ORĂ
Donald Trump, acuzat în Congres de tentativă de lovitură de stat

Fostul președinte american Donald Trump a orchestrat revolta de anul trecut de la Capitoliu, într-o „tentativă de lovitură de stat”, potrivit unei anchete a Congresului, în timp ce s-a deschis o audiere cu privire la acest raid.

Donald Trump, acuzat de încercare de lovitură de stat

Liz Cheney, vicepreședintele republican al comisiei, a declarat că dl Trump a „aprins flacăra acestui atac”.

Bennie Thompson, un democrat, a declarat că revolta a pus în pericol democrația americană.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie 2021, în timp ce legislatorii se întâlneau pentru a certifica victoria electorală a lui Joe Biden.

După aproape un an de anchetă, comisia selectivă a Camerei Reprezentanților din SUA, condusă de democrați, a deschis joi seara ședința prezentând clipuri din interviurile pe care le-a realizat cu membri ai cercului intim al dlui Trump.

Momentul a fost gândit pentru a ajunge la audiențele uriașe ale televiziunilor de seară din SUA.

Au fost difuzate imagini cu mărturia fostului procuror general al SUA, Bill Barr, care a declarat că i-a spus în repetate rânduri fostului președinte că a pierdut alegerile și că afirmațiile sale privind frauda sunt greșite.

„Nu putem trăi într-o lume în care administrația în exercițiu rămâne la putere pe baza opiniei sale, nesusținută de dovezi specifice, că a existat o fraudă în alegeri”, a declarat fostul procuror general.

Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie la revolta de la Capitoliu?

În cadrul audierii a fost prezentată și o înregistrare a mărturiei Ivankăi Trump, fiica fostului președinte, care a declarat că a „acceptat” respingerea de către Barr a teoriei conspirației tatălui său.

Fostul președinte a făcut aluzii publice la o nouă candidatură la Casa Albă în 2024. El continuă să facă afirmații  potrivit cărora ultimele alegeri au fost fraudate prin fraudă electorală în masă.

Comisia din Congres este condusă de democrați, care au format grupul după ce republicanii au blocat încercările de a înființa o anchetă independentă completă. Participă doar doi republicani – deputații Adam Kinzinger și Liz Cheney, care sunt ferm anti-Trump.

Scopul comisiei este de a oferi o descriere completă nu doar a revoltei din 6 ianuarie, ci și a „efortului coordonat și în mai multe etape” de a „răsturna” rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Membrii intenționează să elaboreze un raport și, eventual, să organizeze o altă audiere în septembrie pentru a-și prezenta constatările și a oferi sugestii de reforme ale procesului electoral din SUA.

Președintele comisiei a declarat la audiere: „6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat, o încercare nerușinată, așa cum a spus un scriitor la scurt timp după 6 ianuarie, de a răsturna guvernul.

„Violențele nu au fost un accident. A fost ultima rezistență a lui Trump”.

Dovezile video ale evenimentelor din 6 ianuarie și mărturia personală dramatică a ofițerului Caroline Edwards au fost reamintiri puternice ale durerii și suferinței din acea zi.