22 iul. 2022 | 14:18

Documente șocante. Politicienii, cumpărați cu bani grei. De asta nu au luat decizii pentru omul de rând, aveau interese ascunse

ACTUALITATE
Documente șocante. Politicienii, cumpărați cu bani grei. De asta nu au luat decizii pentru omul de rând, aveau interese ascunse

Un raport al prestigioasei publicații The Guardian scoate la iveală niște date șocante privind potențialele grupuri de interese politice la nivel global.

Se pare că unii politicieni ar fi putut să fie corupți financiar, cu bani grei, astfel încât să întârzie punerea în aplicare a unor soluții benefice pentru întreaga omenire.

Este vorba despre soluții privind situația climatică sensibilă care macină Pământul, dar acestea ar fi fost date la spate, în fața profiturilor uriașe făcute de industria petrolului. În ultimii 50 de ani, profiturile din petrol se ridică la sume amețitoare. Practic, industria de petrol și gaze a furnizat un profit mediu pur de 2,8 miliarde de dolari pe zi în ultimii 50 de ani.

Au preferat să le curgă banii ca prin robinet, în timp ce noi suferim

Jurnaliștii notează că, din moment ce vorbim despre o veritabilă mină de aur, cu atât de mulți bani în joc, politicieni sau sisteme întregi puteau fi cumpărate, astfel încât soluțiile climatice reale să nu fie puse în aplicare, pentru a nu fi închis robinetul cu bani.

„Am fost cu adevărat surprins de cifre atât de mari rezultate din analiză. Sunt enorme”, a ținut să precizeze Verbruggen, economist în energie și mediu la Universitatea din Antwerp, Belgia, autor al analizei.

„Este o sumă uriașă. Poți cumpăra fiecare politician, fiecare sistem cu toți acești bani și chiar cred că asta s-a întâmplat. Aceşti bani protejează producătorii de interferența politică şi legislativă care le poate limita activitățile”.

Deși analiza nu a fost publicată încă într-un jurnal academic, ea este susținută de trei experți de la University College London, London School of Economics și thinktankul Carbon Tracker. Ei afirmă că datele prezentate aici sunt exacte și sunt adepți ai unei teorii simple: din moment ce politicienii au în mână o sursă de bani atât de productivă, de ce ar dori să adopte niște măsuri pro-climă, care să le închidă robinetul cu bani? E foarte posibil să existe cazuri în care în mod intenționat, din rațiuni financiare, s-au trecut cu vederea probleme climatice grave.

Nu sunt prezentate dovezi concrete în acest sens și nu lansează nimeni acuzații directe la adresa vreunui om politic sau instituție sau sistem și trebuie să așteptăm concluziile unei posibile viitoare anchete, dar avem dreptul de a ridica niște semne de întrebare, în baza celor prezentate în această analiză.