08 dec. 2021 | 12:50

Se schimbă banii în Europa, după 20 de ani: motivul din spatele deciziei radicale

ACTUALITATE
Se schimbă banii în Europa, după 20 de ani: motivul din spatele deciziei radicale

După două decenii, bancnotele euro vor beneficia de prima lor schimbare majoră, transmit reprezentanții instituțiilor de vârf ale Uniunii Europene.

Bancnotele euro, așa cum le știm noi în prezent, vor arăta cu totul diferit până în anul 2024. Conform unei strategii elaborate de reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE), va fi selectat un nou design.

Nu s-a mai întâmplat asta de 20 de ani

Îți amintesc faptul că moneda zonei euro a fost introdusă pentru prima dată în 1999, monedele și bancnotele fiind lansate în 2002.

Aceasta ar urma să fie prima reproiectare a bancnotelor, după două decenii de când au intrat în folosință.

Motivele care stau la baza acestei decizii radicale sunt destul de simple, după cum ne explică președintele Băncii Centrale Europene. Se pare că liderii Uniunii Europene își doresc ca bancnotele să fie mai ușor identificabile pentru toți europenii, indiferent de vârsta acestora sau de mediul din care ei provin.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și mediile”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat.

Atenția pe care BCE o acordă bancnotelor europene derivă din faptul că acestea sunt un simbol al unității marii familii europene și, spune șefa BCE, încă există o mare cerere pentru ele, pe piață.

„Sunt un simbol tangibil și vizibil că suntem împreună în Europa, în special în vremuri de criză, și există încă o cerere puternică pentru ele”, a mai spus oficialul.

Banca cu sediul la Frankfurt va crea grupuri de discuții pentru a aduna opinii de la oameni din zona euro cu privire la posibilele teme pentru viitoarele bancnote. Prin urmare, rămâne de văzut care va fi tematica bancnotelor euro ale viitorului, dar, cel mai probabil, ele vor face referire la diversitatea pe care o presupune UE, prin multitudinea de state, culturi și tradiții reunite sub această cupolă.

Un grup consultativ cu câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi o listă scurtă de teme noi. Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia.