DIICOT trimite în judecată aproape 100 de angajați CFR care au furat tone de combustibil

DIICOT trimite în judecată aproape 100 de angajați CFR care au furat tone de combustibil

DIICOT trimite în judecată aproape 100 de angajați CFR care au furat peste 1.600 de tone de combustibil. Cei 93 de inculpaţi, angajaţi cu atribuţii de gestiune şi lucrători din sectorul exploatare, sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

Aproape 100 de angajați CFR, trimiși în judecată de DIICOT

93 de angajaţi CFR, cu atribuţii de gestiune şi lucrători din sectorul exploatar, au fost trimiși în judecată de procurorii de la crimă organizată din Timișoara, fiind acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.

În acest dosar, ancehtatorii DIICOT Timișoara au cercetat modalitatea în care, în perioada 2013-2016, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, un număr de 93 de inculpaţi au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, care prin punerea la punct a unor proceduri tehnice şi scriptice care să creeze aparenţa de legalitate a activităţii de stabilire a normelor de consum, de gestiune şi aprovizionare, au delapidat cantitatea de 1.611.334 kg de motorină, care a fost valorificată prin vânzarea pe piaţa neagră, cauzându-se astfel un prejudiciu de 7.502.371 lei companiei de transport feroviar de persoane, potrivit stiripesurse.ro.

Gestionarul șef și subordonaţii săi, primitorii-predatorii de produse fluide, au constituit primul nivel al grupului infracţional organizat, toţi având atribuţii de gestiune a produselor petroliere. Aceștia s-au ocupat de proceduri tehnice şi scriptice prin care au produs un plus de motorină, care a fost apoi valorificat în afara unităţii de transport feroviar, în fiecare zi a perioadei de activitate ilicită.

Citește și: Condamnări în dosarul șpăgilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța: Cristian Boureanu, 4 ani de închisoare, Sebastian Vlădescu, 8 ani și jumătate

Au furat peste 1.600 de tone de combustibil trimiși în judecată

Al doilea nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit de către revizorii şi mecanicii de locomotivă, care și-au dat acordul pentru producerea surplusului de combustibil, dar și pentru atestările nereale din documentele de consum.

„Trinomul alcătuit din primitorii-predatorii de produse fluide, revizorii şi mecanicii de locomotivă au constituit celula de bază a grupului infracţional organizat, având rolul de producere a surplusului de combustibil şi de disimulare a activităţii infracţionale, prin atestarea în foile de parcurs a unor împrejurări nereale cu privire la cantităţile alimentate, documente care au fost utilizate pentru justificarea consumurilor.

Impunerea unei activități infracţionale generalizate la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara a fost posibilă prin sprijinul acordat de către conducerea unităţii de transport feroviar, reprezentată de şeful de depou, şeful de depou adjunct, contabilul şef, şefii de compartimente, de preşedintele sindicatului mecanicilor de locomotive şi precum şi de către un agent de poliţie“, notează sursa citată.

Atât de extinsă a fost implicarea în activitatea infracţională a angajaţilor, încât s-a ajuns la suprapunerea grupului infracţional peste o parte din structura de personal a Depoului de Locomotive Timişoara.

Citește și: