Condamnări în dosarul șpăgilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța: Cristian Boureanu, 4 ani de închisoare, Sebastian Vlădescu, 8 ani și jumătate

Condamnări în dosarul șpăgilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța: Cristian Boureanu, 4 ani de închisoare, Sebastian Vlădescu, 8 ani și jumătate

Condamnări cu închisoarea în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Decizia nu este definitivă și poate fi contestatată cu apel. În dosar au fost condamnați la închisoare următorii: fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare, Cristian Boureanu, 4 ani și 3 luni, Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană, n.red), 7 ani de închisoare. Instanța Supremă s-a pronunțat astăzi în dosar, însă decizia ÎCCJ nu este definitivă și poate fi contestată.

Condamnări în dosarul șpagilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța

Decizia a fost luată joi de către Înalta Curte de Casație și Justiției și nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În același dosar, Mircea Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor) a primit o condamnare de 7 ani de închisoare, Mihaela Mititelu – 4 ani de închisoare cu executare, iar Constantin Dascălu – 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu și fostul deputat PDL Cristian Boureanu au fost trimiși în judecată de DNA în luna noiembrie a anului 2019. Cei doi au fost acuzați într-un dosar care vizează plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Sebastian Vlădescu este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de trafic de influență, iar Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă.

Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat în dosar

Și Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită. La fel şi Constantin Dascălu, fost secretar de stat în cadrul ministerului transporturilor.

Infracțiunile din dosarul de corupție au fost săvârșite în perioada 2005-2017, și reprezintă plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, pentru încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

„Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.

În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora.

În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodată, un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată”, se arată în referatul DNA.

Citește și: