Dezastrul financiar care a venit peste Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și Bill Gates: cum este să pierzi 500 de miliarde

Dezastrul financiar care a venit peste Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și Bill Gates: cum este să pierzi 500 de miliarde

Într-o perioadă în care mulți români se plâng de facturile explozive la energie electrică și gaze naturale, cei mai bogați oameni din lume au suferit pierderi de sute de miliarde de dolari, în frunte cu Elon Musk, Bill Gates și Mark Zuckerberg.

Cei mai bogați 20 de miliardari din domeniul tehnologiei au pierdut împreună în ultimul an nu mai puțin de 500 de miliarde de dolari sau jumătate de trilion. Practic, o mână de oameni, precum Elon Musk, Bill Gates sau Mark Zuckerberg au pierdut ”pe hârtie” cât valoarea majorității companiilor din top 500 S&P (Standard & Poors). În mod previzibil, explicația dezastrului financiar are legătură cu războiul din Ucraina, rata explozivă a inflației în aproape fiecare colț al planetei și fluctuațiile masive de pe bursă.

Elon Musk a pierdut 58,6 miliarde de dolari și este doar începutul

Conform datelor din Bloomberg Billionaires Index, Elon Musk este în continuare cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 212 miliarde de dolari, dar a pierdut 58,6 miliarde de dolari în ultimul an. Jeff Bezos are o avere de 134 miliarde de dolari, dar a pierdut 58,4 miliarde de dolari. Până și Bill Gates, care este recunoscut pentru investițiile inspirate pe care le face într-o varietate foarte mare de domenii, a pierdut 28,7 miliarde de dolari, fiind nevoit să ”se mulțumească” cu doar 109 miliarde de dolari.

Warren Buffet continuă să fie cel mai inspirat investitor din 2022, la fel ca în ultimele decenii, dar până și averea sa s-a dus în cap cu aproximativ 7,53 miliarde de dolari, pentru a rămâne cu 101 miliarde de dolari.

În final, primii 20 de miliardari cu rădăcini în domeniul tehnologiei au pierdut jumătate de trilion de dolari doar în 2022, datorită căderilor masive înregistrate la bursa din New York, dar și a creșterii dobânzilor bancare și a inflației record. Nu au ajutat nici rezultatele financiare dezamăgitoare anunțate în ultima săptămână de majoritatea companiilor puternice din Sillicon Valley și nu numai.

Într-o singură zi, joi, averea lui Mark Zuckerberg a scăzut cu 11 miliarde de dolari, pentru un total de aproximativ 100 de miliarde de dolari în minus în puțin peste un an, datorită rezultatelor financiare anunțate de Meta. Ca referință, gigantul din spatele Facebook, WhatsApp, Instagram și altele a înregistrat a doua scădere a profitului în tot atâtea trimestre.