Mamutul blănos ar putea să nu mai fie o specie dispărută

Mamutul blănos ar putea să nu mai fie o specie dispărută

Unul dintre cele mai impozante animale din epoca glaciară a fost mamutul blănos, iar mastodontul ar putea reveni în actualitate prin știință.

Până la această oră, numărul animalelor create de la zero în laborator este foarte mic, dar respectivele avansuri științifice ar putea fi folosite pentru readucerea la viață a mamutului blănos. Acest proiect se află într-un stadiu destul de avansat la Harvard, iar cercetătorii sunt optimiști în privința obținerii de embrioni viabili în aproximativ 2 ani.

Totul a plecat de la doi scheleți de mamuți complet înghețați descoperiți în Siberia în 2014. Aceștia au fost atât de bine conservați încât au putut fi obținute mostre celulare viabile pentru cercetare genetică. Ca urmare, pahidermul dispărut în urmă cu câteva sute de mii de ani ar putea fi clonat în maxim 10 ani.

Primul anunț pe marginea acestei intenții futuriste a fost făcut în cadrul conferinței AAAS – American Association fot the Advancemenet of Science de săptămâna trecută. În realitate, rezultatul final nu va fi neapărat un mamut blănos curat, ci un mammophant, un hibrid obținut din combinarea ADN-ului de mamut cu cel de elefant. Este important de reținut că vor fi folosite mostre de ADN dintr-un elefant asiatic considerat un descedent direct al mamutului blănos. ,,Scopul nostru este producerea unui embrion hibrid elefant mamut. De fapt s-ar putea să fie mai degrabă un elefant cu o serie de particularități de mamut. Nu suntem încă acolo, dar s-ar putea întâmpla în câțiva ani.

În stadiul actual, cercetătorii se ocupă cu sintetizarea și multiplicarea celulelor de mamut blănos. De la mostra inițială de 15 celule, s-au obținut deja 45 de astfel de celule. În următorii doi ani, echipa de cercetători speră să ajungă până la stadiul de sintetizare al unui embrion. Ultima problemă ar mai putea fi legată de uterul care va găzdui noul animal. Inițial s-a vehiculat dezvoltarea sa naturală într-o femelă de elefant asiatic, dar pentru că și respectivul animal este pe cale de dispariție, s-ar putea opta în final pentru un uter artificial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: