21 iun. 2022 | 09:09

Descoperire incredibilă: ce are special acest ou fosilizat de dinozaur

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă: ce are special acest ou fosilizat de dinozaur

Oul din interiorul unui ou, cunoscut sub numele de “ovum-in-ovo”, este ceva ce se întâmplă uneori la păsări, cum ar fi puii ale căror organe sunt mai predispuse la acest proces, în comparație cu cele ale reptilelor.

Cu toate acestea, într-o premieră pentru dinozauri – și, de fapt, pentru reptile în general – cercetătorii au descoperit un ou fosilizat într-un ou fosilizat: o descoperire cu adevărat excepțională.

Ovum-in-ovo provine de la un dinozaur titanozaurid, dezvăluind indicii în morfologia lor oviduct, care era probabil mai asemănătoare cu cea a păsărilor care sunt bine adaptate pentru depunerea secvențială a ouălor. Acest lucru ar putea indica faptul că acest grup de dinozauri sauropode a fost, de asemenea, capabil să iasă ou după ou, la fel ca rudele lor existente.

„Descoperirea rară și importantă” provine din formațiunea Lameta din Cretacicul superior din Madhya Pradesh, vestul Indiei Centrale și este detaliată într-o lucrare publicată în publicația Scientific Reports. Cercetătorii au descoperit oul în Parcul Național Fosile de Dinozauri Bagh, unde au găsit 52 de cuiburi de sauropode titanozauri, lângă satul Padlya.

Ou în ou de dinozaur, descoperire în premieră

Unul dintre cuiburile de dinozaur sauropode conținea zece ouă, inclusiv superstarul “ou în ou”, care conține două straturi de coajă. Semnificația acestuia este ceea ce se deduce despre strategiile de reproducere ale acestor dinozauri și morfologia organelor asociate.

Reptilele precum țestoasele marine își depun ouăle dintr-o singură “lovitură”, depunând până la sute de ouă într-o singură sesiune. În schimb, păsările au un uter specializat care depune un ou înainte de a se apuca de altul, despre care se crede că este legat de formarea acestor ouă duble deformate.

De asemenea, crocodilii au uteruri specializate, segmentate, mai asemănătoare cu cele ale păsărilor, dar se țin de metoda reptiliană de a face și elibera toate ouăle dintr-o singură mișcare. Deci, ce ne spune ovulul-in-ovo fosilizat despre sauropode?

„Descoperirea oului de ovul în ovo dintr-un cuib de dinozaur titanozaurid sugerează că morfologia lor oviduct a fost similară cu cea a păsărilor, deschizând posibilitatea depunerii secvenţiale a ouălor în acest grup de dinozauri sauropozi”, au concluzionat autorii studiului.

„Această nouă descoperire subliniază că patologia ovul-in-ovo nu este exclusivă pentru păsări, iar sauropodele au un comportament de reproducere foarte asemănător cu cel al altor arhosauri”.

În timp ce autorii îndeamnă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a trage concluzii ferme, descoperirea surpriză de ou în ou demonstrează că această ciudățenie pentru biologia evolutivă nu este exclusivă pentru păsări. De asemenea, sugerează că sauropodele aveau mai multe în comun cu păsările și crocodilii decât cu reptilele non-archosauriane.