Un pui de dinozaur cum nu ai văzut niciodată: cum a fost posibilă conservarea impecabilă

Un pui de dinozaur cum nu ai văzut niciodată: cum a fost posibilă conservarea impecabilă

Cercetătorii au descoperit un pui de dinozaur de 70 de milioane de ani, în interiorul oului. Puiul se află în cea mai bună stare în care a fost găsit vreodată vreun dinozaur.

Conform informațiilor, micul dinozaur care ar fi trebuit să se nască acum 70 de milioane de ani nu a mai apucat să mai facă asta, rămânând captiv în coaja propriului ou atâta timp.

Rămășițele de dinozaur au fost găsite în China

Marea descoperire a fost făcută în China, drept pentru care bebelușul de dinozaur a fost asociat cu denumirea Yingliang. Acesta nu a mai apucat să eclozeze, însă nu se știe nici care sunt motivele pentru acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Nu este prima dată când cercetătorii găsesc cuiburi de dinozauri, în ultima perioadă, însă proaspăta descoperire este specială, în adevăratul sens al cuvântului, întrucât rămășițele micului dinozaur sunt conservate aproape perfect. „Acest schelet nu este doar complet de la vârful botului până la capătul cozii; este încovoiat într-o anumită ipostază în oul său, ca și cum animalul ar fi murit chiar ieri”, a declarat cercetătorul  Darla Zelenitsky.

Așadar, descoperirea a dat naștere unei alteia, și anume că ar exista mult mai multe asemănări între dinozauri și păsări, decât se știa până acum. „Descoperirea acestui embrion sugerează că unele comportamente dinainte de ecloziune, care anterior erau considerate unice pentru păsări, ar putea fi înrădăcinate mai profund în dinozauri cu multe zeci sau sute de milioane de ani în urmă”, a declarat, la rândul lui, cercetătorul Waisum Ma, doctorand în paleobiologie la Universitatea din Birmingham din Regatul Unit.

Dinozaurul ar fi avut dimensiunea unui struț și ar fi făcut parte din categoria celor bipezi. Din câte se poate observa în reconstrucția computerizată realizată de experți, asemănările cu o pasăre sunt destul de evidente. Ceea ce ar putea să însemne că această specie de dinozaur ar putea să fie veriga lipsă dintre păsări și temutele ființe preistorice dispărute de pe fața pământului.

Citește și: