Descoperire bizară pe Soare. Undele misterioase care schimbă tot ce știam

Descoperire bizară pe Soare. Undele misterioase care schimbă tot ce știam

Cercetătorii au efectuat o descoperire bizară pe Soare. Acești au detectat un nou tip de undă acustică de înaltă frecvență care se propagă pe steaua noastră și par să sfideze legile.

Undele apar pe suprafața Soarelui ca un model de vârtejuri care se mișcă împotriva rotației Soarelui. Problema este că aceste unde de vorticitate retrograde de înaltă frecvență par să se miște de trei ori mai repede decât a prezis teoria, iar fizicienii nu au putut determina de ce.

Descoperirea, spun ei, sugerează că există o nouă fizică solară de descoperit, precum și o nouă perspectivă asupra proprietăților și activității interne a Soarelui. Deși nu putem vedea în interiorul Soarelui, stelele sunt remarcabile prin faptul că procesele lor interne pot fi adesea deduse pe baza activității de suprafață.

În special, undele acustice ne pot spune multe. Ele sunt generate aproape de suprafață, iar apoi sunt reflectate, fie parțial, fie integral, spre interior, unde rezonează, creând oscilații acustice. Oamenii de știință studiază aceste oscilații pentru a afla mai multe informații despre interiorul Soarelui.

O echipă de oameni de știință condusă de fizicianul solar Chris Hanson de la Universitatea din New York, Abu Dhabi, a studiat și analizat astfel de date, folosind 24 de ani de observații de la Global Oscillation Network Group de la sol și 10 ani de observații de la Helioseismic din spațiu.

Undele acustice reprezintă cea mai nouă descoperire despre Soare

În date, cercetătorii au găsit un semnal foarte consistent, pe care analiza lor îl dezvăluie ca fiind prezența unor unde nevăzute anterior. Acestea au format un model de vârtejuri pe suprafața Soarelui, cu o antisimetrie între polii nord și sud, mișcându-se împotriva rotației solare.

Faptul că aceste valuri se mișcă de trei ori mai repede decât se așteptau, totuși, ridică un semn de întrebare. Echipa a explorat o serie de posibilități pentru ceea ce se întâmplă. În primul rând, forța Coriolis, modul în care ecuatorul unui obiect sferic rotativ se mișcă mai repede decât polii săi, angrenează undele de vorticitate, așa cum știm că se poate întâmpla aici, pe Pământ.

Apoi, există trei mecanisme care ar putea afecta și modifica undele: magnetismul, gravitația sau convecția. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a putut explica datele de observație.

„Dacă undele retrograde de înaltă frecvență ar putea fi atribuite oricăruia dintre aceste trei procese, atunci descoperirea ar fi răspuns la câteva întrebări deschise pe care le avem încă despre Soare. Cu toate acestea, aceste noi valuri nu par a fi un rezultat al acestor procese, iar acest lucru este incitant pentru că duce la un set cu totul nou de întrebări”, spune Hanson.

Acest lucru sugerează, că există informații lipsă sau slab cercetate în modelele noastre ale Soarelui pe care rezolvarea misterului ar putea completa.

Oamenii de știință au descoperit valuri de înaltă frecvență în ocean, care se propagă de până la patru ori mai mult decât prezice teoria și care s-au dovedit foarte greu de explicat. Studierea ambelor fenomene împreună ar putea ajuta la dezlegarea misterului din spatele lor.