Scenariu apocaliptic, anunțat de cercetători: cum va “muri” Pământul

Scenariu apocaliptic, anunțat de cercetători: cum va “muri” Pământul

Un fenomen unic în univers a fost observat de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Warwick din Marea Britanie. Ar putea fi modul în care ar “muri” Pământul nostru.

În premieră în astronomie, a avut loc un fenomen dramatic în univers. Ar fi similar cu moartea Pământului și a Sistemului Solar, undeva în viitor.

În acest sens, cercetătorii au observat o planetă moartă cum se izbește de steaua sa, o pitică albă numită G29-38, situată la aproximativ 45 de ani-lumină de Terra, în constelația Pisces, aflată în aceeași situație.

Pământul ar putea avea parte de același scenariu

Fenomenul a fost detectat cu ajutorul Observatorului Chandra X-ray al NASA și  oferă o previzualizare a viitorului violent. Asta s-ar putea întâmpla cu Pământul și Soarele său peste miliarde de ani, conform unui studiu al experților.

Cercetătorii sunt curioși ce se va întâmpla după ce steaua centrală (Soarele) se va stinge, după consumarea combustibilului său. Se pare că atunci când planetele devin corpuri fără viață, ele se pot prăbuși sau ciocni cu stelele lor.

”Această detectare ne oferă prima dovadă directă a faptului că piticele albe capturează în prezent rămășițele vechilor sisteme planetare. Observarea acestui fenomen oferă o privire asupra soartei probabile a miilor de sisteme exoplanetare cunoscute, inclusiv Sistemul nostru Solar”, a spus Tim Cunningham, de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, autorul principal al studiului.

Majoritatea stelelor își termină ciclul de viață la fel ca piticele albe. Devin niște nuclee care au aproximativ aceeași dimensiune ca Pământul. Când steaua rămâne fără combustibil începe să se prăbușească în interiorul său, devenind o gigantică roșie, înainte să explodeze și fie distrusă.

În cele din urmă, aceste ”cadavre” de planete rămân blocate pe orbită sau devin treptat părți ale unei pitice. Cercetătorii afirmă că 97% dintre toate stelele din Calea Lactee își vor încheia viața ca niște stele pitice albe.