07 apr. 2022 | 12:06

Descoperire arheologică inedită: “cimitir” preistoric al reptilelor zburătoare

ACTUALITATE
Descoperire arheologică inedită: “cimitir” preistoric al reptilelor zburătoare

Oamenii de știință au făcut o descoperire arheologică inedită în Chile: un „cimitir” rar ce conține oase bine conservate ale unor reptile zburătoare.

Conform Reuters, se pare că acestea zburau deasupra deșertului Atacama cu mai bine de o sută de milioane de ani în urmă. Oamenii de știință au stabilit că rămășițele aparțin unor pterozauri. Acestea erau niște creaturi zburătoare care au trăit alături de dinozauri. Aveau o anvergură a aripilor impresionantă și se hrăneau prin filtrarea apei prin dinții lor lungi, în mod asemănător cu păsările flamingo.

Sursa: Reuters

Cercetătorii conduși de profesorul Jhonatan Alarcon de la Universitatea Chile au căutat de ani de zile pterozauri, dar această descoperire le-a depășit cu mult speranțele. Conform acestora, aceasta are o relevanță globală, deoarece acest tip de descoperiri sunt relativ rare.

Această descoperire arheologică are un impact global

„Aproape peste tot în lune, rămășițele pterozaurilor care sunt descoperite sunt izolate”, explică Alarcon.

Omul de știință mai menționează că descoperirea acestui cimitir rar le va permite cercetătorilor să studieze și comportamentul pterozaurilor, nu doar anatomia lor.

Sursa: Reuters

Mai mult, oasele descoperite de cercetători aici era foarte bine conservate: “Majoritatea oaselor de pterozaur sunt descoperite rupte, aplatizate”, spune David Rubilar, șeful departamentului de paleontologie de la Muzeul Național de Istorie al Chile. „Cu toate acestea, am reușit să recuperăm oase conservate tridimensionat în acest sit”, adaugă paleontologul.

Descoperirea a fost făcută la 65 km (40,39 mile) distanță de un alt loc unde au fost găsite alte rămășițe de pterozauri. Această descoperire susține ipoteza oamenilor de știință că pterozaurii au fost cândva răspândiți în nordul Chile.

Descoperire istorică în România

În timpul unor lucrări edilitare executate într-un sit arheologic cunoscut dintr-o localitate olteană, s-a făcut o descoperire importantă. Doar că a fost compromisă în parte de intervenţia unor persoane deocamdată neidentificate. Iată ce este, de fapt, comoara din România.

Așadar, în satul Reşca al comunei oltene Dobrosloveni se lucrează de o săptămână la reţeaua de apă şi canal. Investiţia este a Companiei de Apă Olt, operatorul judeţean de apă şi canal, iar lucrările le execută o firmă privată care a câştigat execuţia proiectului amplu implementat cu fonduri europene, potrivit Adevărul. Satul Reşca este sit arheologic de importanţă naţională, fiind construit pe ruinele cetăţii romane Romula Malva. Reşca este o adevărată mină de aur pentru arheologi.

Aici au ieşit la iveală dovezi istorice importante pentru specialişti, despre care arheologul Muzeului Judeţean Olt prezent pe şantier a şi lăsat câteva indicii pe contul de Facebook al instituţiei. Este vorba despre o locuinţă romană.