România cuprinde o mulțime de lucruri prețioase, iar desigur că cele mai importante sunt poveștile strămoșilor și lucrurile lăsate în urmă ce sunt incomensurabile. Cu toate astea, există și câteva care nu sunt valorificate pe cum ar trebui și care ar aduce un plus financiar.
România are multe lucruri fără de preț care sunt cu siguranță mândria celor mai patrioți, dar pe lângă acestea care au o încărcătură emoțională aparte se află și detaliile care ar putea ajuta altfel țara. România stă pe o ‘mină de aur’ pe care nu o mai exploatează nimeni din anii 2000.
Autoritățile au decis atunci închiderea prețioaselor cariere Ungurelașu și Cătălinu, cu toate că autorizația pentru explorare este și acum valabilă. O tonă de minereu s-ar putea vinde acum cu 200.000 de euro.
Surse autorizate susțin că zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier, timp în care o lume întreagă se bate pe această resursă unică. Din grafit se poate extrage grafenul care este esențial în energia verde ce poate fi vândută și cu 200.000 de euro.
Grafitul a fost exploatat în Baia de Fier în două perimetre miniere: în subteran (prin Cătălinu) și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest material erau produse în fiecare an.
Uzina de procesare a mineralului a fost închisă în anii 2000 și abia acum a fost lansată o nouă licitație de către Salrom pentru achiziționarea studiului de fezabilitate în privința „exploatarea şi valorificarea superioară a şisturilor grafitoase de la cariera Ungurelaşu şi Cătălinu – Baia de Fier”.
Ofertele sunt așteptate până în cursul zilei de 4 august. Grafitul are mai multe aplicații industriale care îl fac important în actuala tranziție energetică. El este folosit în electrolizoare, dar și în instustria bateriilor alături de Litiu și Cobalt. De asemenea, grafitul este materia primă pentru grafen, despre care s-a spus că este noua materie primă a seconului XXI, material cu proprietăți uimitoare.
Conf. dr. Nicolae Har, Facultatea de Geologie, UBB Cluj: “Grafitul este un material foarte special care se utilizează în industria electronică. Este foarte bun conducător de căldură și electricitate.”
Mitică Flondor, fost muncitor în mină: “Se extrăgea de la mină, se aducea aici cu camioanele, de aici să bagă într-un concasor mare, într-o moară cu ciocane. Acolo se usca, se chimiza și ajungea la un procent de 99 la sută carbon.”
Claudiu Năsui, ministrul Economiei: “Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima mașină full electric în România, de asemenea, în jurul Timișoarei avem un investitor care a venit și la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naște în jurul acestei exploatări.”
(Sursa: știrileprotv.ro.)