Descoperire arheologică impresionantă: două statui colosale ale Sfinxului, în interiorul unui templu egiptean antic

Descoperire arheologică impresionantă: două statui colosale ale Sfinxului, în interiorul unui templu egiptean antic

Arheologii din Egipt au descoperit două statui colosale de calcar ale regelui Amenhotep al III-lea, care sunt modelate pentru a arăta ca Sfinxul, potrivit Ministerului Egiptean al Turismului și Antichităților.

O misiune arheologică egiptean-germană a descoperit statuile asemănătoare Sfinxului, care aveau inițial aproximativ opt metri lungime, când au fost create pentru regele Amenhotep al III-lea, un rege din dinastia a XVIII-a, a cărui domnie (aproximativ 1390 î.Hr. până la 1353 î.Hr.) este cunoscută pentru pacea și prosperitatea sa. Nepotul său era regele Tutankhamon.

Echipa a dezgropat statuile din vechea capitală Teba (actuala Luxor), la templul mortuar al regelui Amenhotep al III-lea, care a fost numit „Templul milioanelor de ani” de către egiptenii antici, a anunțat Ministerul Egiptean pentru Turism și Antichități.

Reprezentările asemănătoare cu Sfinxul Amenhotep III sunt cunoscute sub numele de coloși sau statui foarte mari. Misiunea arheologică – proiectul de conservare a templului Colosi din Memnon și Amenhotep III, care a început în 1998 – a descoperit și ruine de coloane și pereți la templul mortuar pe care egiptenii antici îl decoraseră cu scene ceremoniale și rituale, potrivit Al-Monitor.

Cei doi coloși îl înfățișează pe Amenhotep al III-lea având o coafură în formă de mangustă, o barbă regală și un colier lat, a declarat Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților. O restaurare a scos la iveală o inscripție pe pieptul unuia dintre coloși, pe care scria „iubitul lui Amon-Re”, o referire la Amenhotep al III-lea.

Cele două statui sunt o descoperire arheologică inedită

„Acest templu a găzduit un număr mare de statui, modele și decorațiuni de perete, înainte de a fi lovit de un cutremur devastator în anul 1200 î.Hr.”, a declarat egiptologul Hourig Sourouzian, șeful misiunii arheologice, pentru Al-Monitor.

Misiunea a găsit, de asemenea, trei statui destul de bine conservate ale puternicei zeițe Sakhmet, care este portretizată ca având capul de leu pe corpul unei femei. Statuile Sakhmet au fost amplasate pe fațada unei curți interioare deschise.

„Bucățile recent descoperite de relief de zid dezvăluie noi scene ale Heb-Sed, un festival al regelui început după 30 de ani de domnie și repetat la fiecare trei ani după aceea”, a spus Sourouzian pentru Al-Monitor.

Festivalul Heb-Sed a fost „una dintre cele mai importante sărbători pentru egiptenii antici, care sărbătorește sfârșitul celui de-al 30-lea an al ascensiunii regelui la tron”, a spus Abdel Rahim Rihan, director general de cercetare, studii arheologice și publicații științifice în Sinaiul de Sud.

„Reprezentările acestei sărbători îl arată pe rege pe tronul său în plină putere, cu mulțimile din jurul său fericite și entuziasmate, așteptând discursul său, promițându-le încă o domnie de 30 de ani plină de prosperitate și opulență. Cu această ocazie, regele avea și el a face ofrande zeilor”, a completat acesta.

Proiectul de conservare a avut patru părți, au remarcat arheologii. După ce a examinat situl, echipa a investigat ruinele, apoi intenționează să pună toate artefactele nou documentate înapoi în locurile lor originale din templu. În cele din urmă, echipa va gestiona situl, inclusiv cum să-l păstreze cel mai bine în viitor, a spus Sourouzian.

Citește și: