22 nov. 2022 | 13:55

Ce sunt visele febrile, cât de periculoase sunt pentru noi și când apar

ACTUALITATE
Ce sunt visele febrile, cât de periculoase sunt pentru noi și când apar

Visele pot fi, de cele mai multe ori, frumoase, însă când suntem bolnavi, subconștientul poate deveni foarte creativ și nu neaparat în sensul bun.

Unele dintre cele mai supărătoare vise sunt cunoscute sub numele de vise febrile și există mai multe explicații cu privire la apariția lor.

Practic, noi obișnuim să visăm în cadrul unei etape de somn cunoscută sub numele de REM, în timpul căreia ochii se mișcă foarte rapede.

Visarea este o parte naturală a vieții, despre care oamenii de știință sugerează că poate aduce beneficii memoriei și percepției asupra realității. Cu toate astea, visele febrile sunt puțin diferite.

Visele febrile sunt, de cele mai multe ori, coșmaruri

Somnul fără mișcări oculare rapide este urmat de REM și uneori de o stare de veghe. Atunci când ne trezim în timpul nopții este mai probabil să ne amintim visele în mod coerent, așa cum este adesea cazul viselor febrile.

Nu există încă dovezi care să sugereze că visarea febrilă este, în sine, dăunătoare, în afara faptului că ne tulbură un pic mentalul. Cu toate astea, ea este asociată cu temperaturi ridicate ale corpului.

Temperatura corporală sănătoasă poate varia de la o persoană la alta, însă majoritatea oamenilor au o temperatura medie a corpului este de 37 °C. Cercetări mai recente sugerează că aceasta ar fi scăzut la 36,6 °C, în ultimii ani.

Visele febrile apar atunci când temperatura depășește intervalul sănătos, iar supraîncălzirea are anumite efecte destul de urâte asupra corpului nostru. Această creștere a temperaturii poate fi un răspuns la o infecție sau la o boală.

Un alt motiv pentru care avem vise febrile atunci când suntem bolnavi se datorează efectului pe care căldura îl are asupra creierului. Supraîncălzirea poate perturba funcția cognitivă, așa că, pe măsură ce creierul se luptă să facă față acestor condiții nefavorabile de lucru, conținutul suferă, alterând realitatea.

În concluzie, dacă obișnuiești să visezi constant urât, poate că nu ar fi rău să mergi la un consult medical, dar și să ajustezi temperatura camerei în care dormi la valori acceptabile.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele