03 oct. 2022 | 16:48

Decizie la nivel înalt în Rusia după ce Putin a anunțat anexarea regiunilor ucrainene. Este oficial

ULTIMA ORĂ
Decizie la nivel înalt în Rusia după ce Putin a anunțat anexarea regiunilor ucrainene. Este oficial

Duma de Stat de la Moscova, a ratificat, luni, 3 octombrie, în unanimitate, patru tratate internaționale privind intrarea în componenţa Rusiei a republicilor populare Donețk (DNR) și Lugansk (LNR), precum și a regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie. Documentele au fost semnate vineri, 30 septembrie.

Parlamentul din Rusia a aprobat alipirea republicilor anexate prin referendum

Tratatele internaționale aprobate de Parlamentul de la Moscova prevăd, printre altele, stabilirea granițelor noilor entități ale Federaţiei Ruse. Granițele republicilor și regiunilor vor fi determinate de limitele teritoriului care „existau în ziua formării și acceptării lor în Rusia”. Documentele precizează că frontierele asociate cu teritoriul unui stat străin vor constitui granița rusă.

Ce se întâmplă pe frontul din Ucraina

Strategiile Kremlinului, ale Dumei de Stat și Consiliului sunt în contrast puternic cu realitatea de pe câmpul de luptă: o mare parte a teritoriului pe care Moscova îl revendică în Donețk se află acum sub controlul forțelor ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, duminică, recâștigarea orașului strategic Liman din Donbas. În plus, armata Kievului a recucerit localitățile Drobișeve și Torskoe, plasând trupele ucrainene într-o poziție favorabilă pentru a recupera regiunea Lugansk.

Progrese în estul țării

Mai mulți oficiali și propagandiști proruși, citați de CNN, spun că ucrainenii au avansat în Lugansk, teritoriu aflat aproape în totalitate sub controlul Moscovei. Trupele de apărare au eliberat, la finele lunii septembrie, localitatea Bilogorivka și au constituit un punct de sprijin orientat spre Lîsîceansk, oraș din care armata s-a retras în luna iulie.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susține că Ucraina înregistrează progrese într-o a treia regiune, Herson, datorită în parte, armelor furnizate de Washington.

Regiunile pe care le vrea Vladimir Putin

Herson – Zaporojie (în sud) și Donețk – Lugansk (în est) sunt regiunile anexate de Vladimir Putin, anunțul oficial fiind făcut vineri, într-un discurs susținut la Kremlin, după așa-zise referendumuri condamnate de comunitatea internațională. Donbasul reprezintă zona în care marionetele Moscovei au constituit republici separatiste după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Vineri, 30 septembrie, președintele Rusiei a semnat legea anexării a patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, alături de liderii puși de Moscova în fruntea acestor teritorii. Putin a transmis că încorporarea celor patru teritorii „este voința a milioane de oameni” și „dreptul lor integral”, așa cum se precizează în Carta ONU. Acesta a susținut că oamenii din Donbas au fost „victimele atacurilor teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.