De unde să fie bani pentru spitale și autostrăzi, când în România corupția e în floare? Documentul care scoate la iveală hoțiile

De unde să fie bani pentru spitale și autostrăzi, când în România corupția e în floare? Documentul care scoate la iveală hoțiile

Nu există român care să nu se plângă de faptul că în țara noastră nu se investește în sistemele esențiale, cum ar fi sănătatea sau învățământul, în timp ce infrastructura rutieră este și ea la pământ, de peste trei decenii. Ei bine, explicația pentru acest lucru ar putea fi dată de faptul că nici până acum nu am reușit să stopăm corupția. Nu o spunem noi, ci experții americani, care au analizat situația țării noastre și ne prezintă un document ce ar trebui să ne pună pe gânduri.

Conform celui mai recent raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA), corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au rămas larg răspândite în țara noastră, chiar dacă au apărut mai multe dosare penale în acest sens.

Americanii au întocmit o analiză foarte amănunțită, bazată pe șase mari piloni structurali ai raportului, după cum urmează: Respectarea integrității persoanei, Respectarea libertăților civile, Libertatea de a participa la viața politică, Corupția și lipsa de transparență în guvern, Poziția guvernului față de investigarea internațională și neguvernamentală a presupuselor abuzuri ale drepturilor omului, Discriminarea și abuzurile sociale și Drepturile lucrătorilor. Din păcate, concluziile trase per ansamblul acestei analize sunt unele triste pentru anul de grație 2022.

Încă n-am scăpat de corupție și de abuzurile asupra bugetului public

„Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi oficialii care au comis abuzuri, însă autoritățile nu au avut la dispoziție mecanisme eficiente în acest sens, astfel că au întârziat procedurile cu privire la presupuse abuzuri ale poliției și de corupție, fapt ce a dus la situația în care multe dintre cazuri s-au finalizat cu achitări”, ne transmit americanii.

Avem înrădăcinate obiceiuri și practici care nu ne permit să ne dezvoltăm într-o manieră sănătoasă din punct de vedere economic și care ne sabotează. Un exemplu în acest sens este mita. Conform experților americani, la noi e o practică să dai mită, iar cel mai frecvent regăsim această cutumă în sistemul medical.