De la Banca Transilvania la ING sau BCR, ce bani dai înapoi dacă ți-ai luat credit de consum: lista dobânzilor pentru fiecare bancă

De la Banca Transilvania la ING sau BCR, ce bani dai înapoi dacă ți-ai luat credit de consum: lista dobânzilor pentru fiecare bancă

Dobânzile oferite de bănci la creditele de consum încep de la 6,45% şi pot ajunge până la 17,49%, în funcție de opțiunile pe care clienții le accesează, dar și a anumitor criterii care țin de politica băncii și de bilanțul fiecărei bănci.

Aurelian Dochia, analist economic, a explicat că sunt cazuri în care băncile încearcă să atragă mai mulţi clienţi prin forţarea dobânzii la un nivel mai mic.

„Sunt mai multe explicații. Fiecare bancă are politica ei. Cred că sunt cazuri în care băncile încearcă să atragă mai mulţi clienţi prin forţarea dobânzii la un nivel mai mic. Sunt bănci care au un bilanţ mai puternic, în sensul că au un raport foarte bun de credite şi depozite şi atunci încearcă să plaseze mai multe credite, în timp ce altele care nu stau aşa bine, devin mai scumpe la creditare. Poate că există şi diferenţe între profilul de risc al clienţilor cărora se adreseză diferite bănci“, a spus Aurelian Dochia.

Cele mai mici dobânzi

Astfel, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 20.000 lei, pe o perioadă de cinci ani, BRD oferă o dobândă de 6,45%, aceasta fiind cea mai mică dintre opţiunile disponibile de pe comparatorul de servicii financiare, urmat de Banca Transilvania la o diferenţă de 0,47 puncte procentuale, respectiv 6,92%, podiumul fiind completat de Garanti BBVA, cu o dobândă de 7,17%.

Din punctul de vedere al dobânzii anuale efective, nivelul este mai mare în funcţie de fiecare bancă. Printre comisioanele pe care băncile le mai pot percepe sunt taxe de administrare a creditului, comision de analiză sau costul unei asigurări de viaţă, în cazul în care clientul optează pentru aceasta.

Următoarea bancă din top 10 bănci cu cele mai mici dobânzi la creditele de consum este Alpha Bank, ocupantul poziţiei patru în clasament, care oferă o dobândă de 7,57%. CEC Bank se află pe poziţia a cincea în acest clasament, cu o dobândă la creditul de nevoi personale de 8,37%. Pe poziţia a şasea se regăseşte BCR cu o dobândă de 8,49%, urmat de Banca Românească pe poziţia a şaptea, cu o dobândă de 9,27%.

Ultimele trei bănci, care se regăsec în clasamentul băncilor cu cele mai mici dobânzi la creditele de consum sunt OTP Bank, cu o dobândă de 9,29%, Idea bank cu o dobândă de 9,32% şi Patria Bank cu o dobândă de 9,85%.

În cazul Alpha Bank BCR, OTP Bank şi Patria Bank, dobânzile prezentate sunt cele mai mici pe care băncile le pot oferi.

În funcţie de opţiunile pe care clientul le accesează şi a altor criterii de care banca ţine cont, precum profilul clientului şi istoricul de creditare, aceasta poate ajunge la valori mai mari. De exemplu, în cazul Alpha Bank, rata dobânzii poate atinge un nivel de 15,57%, la BCR valoarea maximă este de 16,99%, în timp ce la OTP Bank şi la Patria Bank, nivelul dobânzilor pot ajunge la 17,79%, respectiv 14,7%.

Cele mai mari dobânzi

La polul opus, în top 5 bănci cu cele mai mari dobânzi la creditele de consum, nivelul dobânzilor sare de 10%, ajungând până la 17,49%, acesta fiind cazul UniCredit. Pe lângă faptul că rata dobânzii este la un nivel semnificativ comparativ cu cea mai mică dobândă la creditele de consum oferite de piaţa bancară, respectiv 6,45%, dobânda anuală efectivă, în care sunt incorporate şi costurile din comisioanele aplicate de bancă, ajunge până la 19,65%.

Pe poziţia a doua a clasamentului băncilor cu cele mai mari dobânzi la creditele de nevoi personale se află Raiffeisen Bank, cu o dobândă de 12%, podiumul fiind completat de ING Bank cu o dobândă de 12%.

Poziţia a patra din top 5 bănci cu cele mai mari dobânzi la creditele de consum este ocupată de Intesa Sanpaolo, cu un nivel al ratei dobânzii de 11,25%, urmat de Alior Bank, cu o dobândă de 11,19%.

Creşterea dobânzilor practicate de bănci au la bază majorările succesive ale ratei dobânzii de politică monetară, care în urmă cu două săptămâni a ajuns la 2,5%, în creştere cu 0,5 puncte procentuale.

În ultimele trei şedinţe ale Consiliului de Adminsitrare al BNR, respectiv 5 octombrie 2021, 9 noiembrie 2021 şi 10 ianuarie 2022, dobânda a fost majorată cu 0,25 puncte procentuale.