Datele care dispar de pe noile buletine ale românilor. Ce elemente surpriză mai apar și când le vom avea

Datele care dispar de pe noile buletine ale românilor. Ce elemente surpriză mai apar și când le vom avea

Cărțile de identitate ale românilor au ajuns din nou un subiect intens dezbătut de opinia publică, după ce au apărut noi detalii despre informațiile care se vor regăsi pe acestea.

Autoritățile au pregătit un proiect legislativ care modifică informațiile de pe cărțile simple și electronice de identitate. Conform prevederile acestuia, se pare că pe cărțile noastre de identitate nu va mai fi indicat locul nașterii. Prin urmare, conform noii legi, noile cărți de identitate, simple sau electronice, nu vor mai conține locul nașterii titularului.

Ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate

În acest moment, se lucrează pentru infrastructura tehnică necesară punerii în circulație a cărții electronice de identitate. Până în momentul în care aceasta va fi pusă la punct, se pare că buletinele noastre se eliberează cu valabilitatea actuală, în funcție de vârsta titularului, dar nu mai mult de data de 03.08.2031. La acea dată, toți români ar trebui să dețină noile tipuri de cărți de identitate.

De asemenea, un alt element de noutate constă în faptul că vor fi modificate perioadele de valabilitate pentru noile cărți de identitate. Însă modificarea nu va viza toți beneficiarii, ci se va aplica numai pentru anumite categorii de vârstă.

Actul normativ pregătit de autorități în acest sens prevede că de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

La fel de important este că noile cărți de identitate electronice vor trebui eliberate doar cu amprenta titularului. Numai în situația în care amprentele persoanei nu se pot preleva, ele nu mai sunt obligatorii.

Citește și: