Ce nu are voie să facă un polițist, de fapt. Manualul de bune practici este doar aici

Ce nu are voie să facă un polițist, de fapt. Manualul de bune practici este doar aici
Ce nu are voie să facă un polițist, de fapt. Manualul de bune practici este doar aici

Știai că există un manual de bune practici pentru polițiști, ținut secret mult timp de către oamenii legii? După doi ani de procese cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a obținut „Manualul de bune practici” al Poliției Române. Ce nu are voie să facă un polițist, este scris în carte!

Ce conține Manualul de bune practici pentru polițiști

Manualul de bune practici de intervenție pentru agentul de ordine publică este un document public pe care APADOR-CH l-a cerut în baza legii 544/2001, însă pe care l-a obținut după doi ani de procese cu IGPR. Motivul pentru care a fost ținut secret până acum ar fi că nu este bine să fie aflat de către „elementele criminogene”. Nu trebuie să afle modul în care trebuie să se comporte poliția cu cetățenii, deși cartea cu instrucțiuni era totuși vândută prin librării, sub semnătura unor șefi ai poliției.

În Manualul de bune practici sunt detaliate toate procedurile pe care oamenii legii sunt obligați să le respecte atunci când abordează, legitimează, percheziționează și conduc la secția de poliție un cetățean. De asemenea, în carte sunt explicate practicile de încătușare, amprentare, folosire a armamentului din dotare, inclusiv a forței.

Găsești răspuns la toate întrebările care te preocupă

Este o lectură utilă pentru orice cetățean care dorește să afle răspuns la întrebări de genul: „Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează? Da, polițistul se legitimează numai în caz de nevoie. Totuși, polițistul trebuie să se prezinte” (pagina 5) sau „Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Da, dacă refuzați să vă legitimați, polițistul poate să vă percheziționeze” (află mai multe în paginile 8-10) ori „Mă poate duce la secție chiar dacă am buletinul la mine? Da, dacă totuși polițistul nu v-a putut stabili identitatea” (pagina 6).

MAI a acceptat sugestiile APADOR-CH

Se pare că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a acceptat să renunțe la unele propuneri și chiar a preluat unele sugestii ale Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Așa se face că noua formă a proiectului arată diferit. Spre exemplu, huiduitul la proteste nu mai este sancționat. Sau a fost eliminată „reținerea administrativă” a cetățenilor.

Ce au fost introduse în cartea polițiștilor

În schimb, au fost introduse în Manualul de bune practici pentru polițiști măsuri de garantare a drepturilor civile, în cazul persoanelor conduse la secție (dreptul de a contacta un avocat, de a fi informate pentru ce sunt conduse la secție și dreptul de a fi consultate de către un medic etc.).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI