08 iul. 2022 | 07:24

Dacă ai lucrat în Germania, s-ar putea să primești pensie: ce trebuie să faci, când devii pensionar

ACTUALITATE
Dacă ai lucrat în Germania, s-ar putea să primești pensie: ce trebuie să faci, când devii pensionar

Germania este una dintre țările în care s-au mutat foarte mulți români. Unii s-au dus pentru câțiva ani, alți au imigrat și și-au făcut viața acolo. Un lucru este însă sigur, atâta timp cât ai lucrat legal și angajatorul a plătit impozite și taxe la stat pentru tine, ești îndreptățit la pensie.

La fel ca în România, Germania este o țară îmbătrânită. Natalitatea se confruntă cu recorduri negative, iar speculațiile legate de ”nu o să aibă cine să ne plătească pensia la bătrânețe”, există și într-una dintre cele mai puternice economii din Europa. Momentan, însă, conform celor mai recente statistici, în această țară din vest, trei persoane lucrează pentru un pensionar, deci situația este una optimistă.

Cum ieși la pensie în Germania

În Germania, ieși la pensie la 63 de ani, cu condiția să ai cel puțin 35 de ani de contribuție la pensie. Asta înseamnă că, dacă te-ai născut în 1959, ai toate șansele să te poți pensiona în 2022. Din păcate, vârsta obișnuită de pensionare în această țară a crescut totuși în ultima perioadă, iar media actuală gravitează mai degrabă în jurul cifrei de 65 de ani și zece luni.

Mai grav decât atât este însă că pare să crească, maximul de pensionare atins în prezent pentru mai mulți oameni care au desfășurat activități în Germania fiind chiar și de 67 de ani, mai mult decât în România. În contextul în care țara noastră este de obicei dată ca exemplu negativ când vine vorba de pensionare, detaliul de mai sus este departe de a fi o bilă albă pentru nemți.

Revenind însă la situația românilor care lucrează sau au lucrat în Germania, situația este următoarea. Ca să primești pensie de la germani, trebuie să fi lucrat în această țară cel puțin cinci ani, timp în care, ți-au fost achitate contribuțiile la stat. În plus, trebuie să ai vârsta de pensionare medie, 65 de ani. Dacă ai bifat aceste particularități, poți începe formalitățile. Documentele de care ai nevoie sunt următoarele:

  • Numărul de asigurare, numărul de identificare fiscală, angajatorul, numele și adresa
  • Detalii bancare (IBAN/BIC)
  • Formare profesională
  • Pensia companiei: Numele/adresa organismului plătitor, numărul de referință
  • Copii: certificat de naștere
  • Notificarea de pensie sau cea mai recentă notificare de ajustare a pensiei de la serviciul de pensii (dacă beneficiezi deja de pensie).
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele