04 iul. 2022 | 09:54

Pensii 2022 – ce se întâmplă cu pensiile românilor în acest an: anunțul președintelui CNPP, oficial

ACTUALITATE
Pensii 2022 - ce se întâmplă cu pensiile românilor în acest an: anunțul președintelui CNPP, oficial

Pensiile românilor, în mod previzibil, vor suferi mai multe modificări în următoarea perioadă. În contextul în care pensionarii se străduiesc să facă față valului masiv de scumpiri, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a venit cu mai multe mențiuni pe marginea subiectului.

Daniel Baciu este președintele CNPP și, din această poziție, a oferit mai multe lămuriri legate de noua lege a pensiilor și impactul pe care îl va avea aceasta asupra veniturilor pensionarilor români. Oficialul a explicat că toate pensiile aflate în plată la momentul actual se vor bucura de creșteri. În același timp, se va încerca eliminarea inechităților din sistem prin simplificarea procesului de calcul, renunțându-se la stagiile de cotizare în favoarea înmulțirii punctului de pensie cu numărul anilor de contribuție.

Cum se va calcula pensia românilor

„Bineînțeles că suntem parte (n.r. din procesul stabilirii noii formule de calcul a pensiilor), este un grup de lucru mai larg la nivel de Ministerul Muncii, suntem și noi, sunt și specialiști din Ministerul Muncii, care lucrează la elaborarea noului act normativ. Orice act cu impact mare social trebuie să aibă o notă de fundamentare foarte temeinică. Așa s-a întâmplat și în 2001, dacă vă amintiți, la legea 19, a trebuit să avem acest contract de consultanță cu o instituție internațională credibilă, care să gireze cumva cand acest act normativ intră în procesul de legiferare.

În momentul de față, avem un contract, pană la sfârșitul anului, trebuie sa primim niște livrabile, cu acele studii, prognoze, tendințe, cu privire la salariul minim, la vârsta de pensionare etc. Ei trebuie să ne pună la dispoziție aceste cifre. Ele sunt la nivel de recomandări, de care noi trebuie sa ținem cont. Formula de calcul o facem noi, specialiștii. Ei decât ne oferă niște analize. Formula de calcul este panajul Guvernului. Părerea mea, ca specialist care lucrează de peste 20 de ani, aceste inechități care sunt acum sunt din faptul că, în ultimii 20 de ani, au fost generate de formula de calcul care se aplică.

Dacă luăm ultimele legi, 19 si 163, de fiecare dată s-au folosit stagii de cotizare diferite, dar prevăzute de lege. Deci avem acum în plată pensii cu același număr de puncte, dar cu stagii de cotizare diferite. S-au folosit stagii de la 20 la 35 de ani. Inclusiv diferite între bărbați și femei. Dacă același număr de puncte îl împarte la 20 sau la 35 de ani, ies cifre foarte diferite.

Părerea mea este ca ar trebui sa se renunte la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care sa se aplice doar acel principiu al contributivității. Practic, acel număr de puncte, care sa fie același pentru toata lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile. Practic, noi asta facem acum, aducem acel număr de puncte, pe care nu îl avem. Noi avem dosare în plată și de acum 30-40 de ani și nu există aceste informații în aceste dosare. Dacă le aveam, nu mai facem acest proces de evaluare.

Mai trebuie să distingem între stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate. Sunt o grămadă, cum ar fi concediul medical, armata etc, care trebuie sa ținem cont de ele. Și atunci noi trebuie sa bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii. De aceea, pensiile aflate în plata vor crește. Nu va scade nicio pensie. Eu zic ca în 2023 deja trebuie sa avem un act normativ pus pe masa decidenților. După aceea, el intră în consultare publică. Atunci, noi, în primul rând, trebuie sa ne consultăm partenerii noștri, organizațiile de pensionari relevante la nivel național, sindicatele. Pană la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, noi trebuie să venim cu această propunere de act normativ, care după aceea să-și urmeze parcursul legislativ.”, a declarat Daniel Baciu, la România TV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele