Cutremur de 5,5 în Peru. Populaţia l-a resimţit puternic

Cutremur de 5,5 în Peru. Populaţia l-a resimţit puternic

Un cutremur de 5,5 grade s-a produs în Lima şi împrejurimile sale, provocând panică în rândul locuitorilor, a transmis Centrul seismologic naţional din Peru, care, până în prezent, nu a raportat pagube însemnate sau victime. Seismul a fost înregistrat la ora locală 16.55, joi, 12 mai. Epicentrul a fost localizat la 30 de kilometri vest de Chilca, un oraş de coastă situat la 70 de kilometri sud de capitala Lima, la o adâncime de 49 de kilometri, au mai anunțat experții.

Cutremur puternic în Peru

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade a fost resimțit în regiunea de coastă centrală a Peru, joi după-amiază, potrivit Centrului seismologic național, cunoscut sub numele de IGP. Mai multe clădiri au fost văzute clătinându-se în capitala Lima.

Seismul a zguduit orașul Lima, cu câteva minute înainte de ora 17. Cutremurul a alertat o mare parte a populației din capitala peruană.

„Un cutremur cu magnitudinea 5,5 s-a produs la 30 de kilometri vest de Chilca (…) La Lima, populaţia l-a resimţit puternic. Nu au fost raportate pagube deocamdată. Supravegherea continuă în zonele vulnerabile”, a scris Protecţia Civilă pe Twitter.

Panică în rândul populației

În mai multe cartiere din Lima, oamenii au ieşit în stradă, ca măsură de precauţie, inclusiv politicienii care participau la o şedinţă în parlament, potrivit imaginilor difuzate de posturile locale de televiziune.

Generalul Rolando Capucho, coordonatorul Centrului Național de Operațiuni de Urgență (COEN), a oferit detalii despre pagubele produse de cutremurul care a avut ca epicentru orașul Chilca.

„Am înregistrat oficial trei răniți în Huaral, din cauza unei case din chirpici care s-a prăbușit. În urmă cu câteva minute, am confirmat un al patrulea accidentat, care este un copil de 4 ani”, a spus oficialul.

Minorul este îngrijit la spital. Se pare că zguduitura l-a făcut să-și piardă echilibrul și a căzut de la etajul al treilea. Are traumatism cranian.

Cercul de Foc al Pacificului cuprinde unele dintre cele mai puternice seisme din lume

Peru este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, fiind o zonă cu activitate seismică importantă de-a lungul coastei de vest a Americii. La începutul lunii ianuarie, un cutremur de 5,6 a lovit Lima şi oraşele învecinate, rănind nouă persoane şi distrugând mai multe locuințe. Regiunea concentrează 75% din vulcanii globului și aici au loc aproximativ 80% dintre cele mai puternice cutremure din lume.

Inelul de Foc al Pacificului este conformat din zona muntoasă vestică a Argentinei, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexic, Statele Unite și Canada, respectiv Insulele Aleutine și josul coastelor și insulelor din Rusia, Japonia Taiwan, Filipine, Indonezia, Malaezia, Timorul de Est, Brunei, Singapore, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu și Noua Zeelandă.

Citește și: