Curentul românilor, de trei ori mai scump la bursă: ce înseamnă asta pentru tine, de când vei plăti facturi fabuloase

Curentul românilor, de trei ori mai scump la bursă: ce înseamnă asta pentru tine, de când vei plăti facturi fabuloase

Înainte ca scumpirea la energie electrică se se resimtă pe factura ta lunară, aceasta este prezentă la bursă, de unde furnizorii de curent cumpără la rândul lor energia pe care ți-o aduc ție la ușă. Cu alte cuvinte, durează un pic până vei plăti de până la trei ori mai mult pe curent, dar nu mai ai mult de așteptat.

Facturile la energie electrică ale românilor, momentan, fac subiectul unor măsuri de plafonare și compensare impuse de către autoritățile de la București. Toate acele măsuri vor expira pe 31 martie și, deși se vehiculează alte câteva inițiative în favoarea populație, în mod real, este improbabil să se mai întâmple ceva. Scumpirile din piața energetică trebuie să ajungă la populație și, cel mai probabil, asta se va întâmpla de la 1 aprilie.

Prețuri de trei ori mai mari la energie îi așteaptă pe români

Piața pentru Ziua Următoare – PZU, din cadrul pieței spot a bursei OPCOM, ne oferă o referință destul de bună pentru ceea ce urmează să resimțim pe facturile la energie electrică, deși nu se va întâmpla mâine sau săptămâna viitoare. Din acest motiv, este bine de știut că prețul mediu în ianuarie 2022 a fost de 949 lei pe MWh, o valoare cu 250% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În ianuarie 2021, vorbeam de doar 271 lei pe MWh.

Partea bună, dacă vrei să o percepi așa, este că, deși extraordinar, prețul în ianuarie a fost mai mic decât cel din decembrie 2021. La finele anului trecut s-a înregistrat o cotație record de 1139 de lei pe MWh. Prețul ”mai bun” din ianuarie s-a reflectat într-o valoare totală a tranzacțiilor de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 269% față de aceeași lună a anului trecut. Volumul tranzacțiilor, în schimb, a crescut cu doar 6%, până la 2.620.819 MWh. Cota de piață a PZU din ianuarie a fost de 50,3%, o creștere de 7%.

Dacă întregul concept de PZU îți este complet străin, merită să ai în vedere că Piaţa pentru Ziua Următoare sau PZU este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.